Chokladpaj
Ett underbart gott recept på chokladpaj. Servera gärna med en klick grädde eller glass till.
Räcker till 10 st bitar (gjord i form 18x18 cm)
10 st bitar (gjord i form 18x18 cm)
Ingredienser
Så gör du
- 150 gram vetemjöl plus extra
- 75 gram kallt smör tärnat
- 25 gram strösocker
- 1 st stort ägg, vispat
Ingredienser fyllning
- 2,5 dl vispgrädde
- 200 gram mörk, finhackad choklad choklad (70%)
- 75 gram strösocker
- Frukt och bär, hackade nötter eller guldpulver för dekoration
Blanda mjöl och smör i en skål. Använd fingrarna till att smula sönder smöret tills blandningen liknar grova brödsmulor.
Rör i sockret och vispat ägg tills degen går ihop till en boll. Tryck in , platta till oval, täck med plastfolie och ställ i kylen för att vila i 30 minuter. Har du bråttom ställ degen i frysen ett par minuter.
Värm ugnen till 180 ° C / 350 ° F. Mjöla bakbordet och kavla ut degen till 3 mm i tjocklek och tillräckligt stor för att passa i en ca 20 cm diameter och ca 4 cm djup pajform med en löstagbar bas.
Tryck in degen i sidorna och upp mot kanten på formen innan du trimmar kanterna. Ifall att degen smular, lappa ihop den.
Pricka basen med en gaffel.
Placera pajskalet i ugnen och baka i ca 15 minuter tills skalet är lätt gyllenbrunt.
Ta bort formen ur ugnen och låt den svalna på galler.
Förbered fyllningen genom att placera alla ingredienser i en skål som du värmer på spisen tills chokladen och sockret har smält helt.
Blanda tills krämen är slät och häll sedan den i det kylda pajskalet.
Ställ i kylen i en timme eller tills krämen har stelnat. Innan servering kan du garnera efter tycke eller sikta över guldpulver.