Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(9)

Chokladpaj

Ett underbart gott recept på chokladpaj. Servera gärna med en klick grädde eller glass till. 

Vote
(9)

Räcker till 10 st bitar (gjord i form 18x18 cm)

Räcker till...

10 st bitar (gjord i form 18x18 cm)

Kategorier
Recepttyp Pajer

Ingredienser

Så gör du

  • 150 gram vetemjöl plus extra
  • 75 gram kallt smör tärnat
  • 25 gram strösocker
  • 1 st stort ägg, vispat
Ingredienser fyllning
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 200 gram mörk, finhackad choklad choklad (70%)
  • 75 gram strösocker
  • Frukt och bär, hackade nötter eller guldpulver för dekoration
  1. Blanda mjöl och smör i en skål. Använd fingrarna till att smula sönder smöret tills blandningen liknar grova brödsmulor.

  2. Rör i sockret och vispat ägg tills degen går ihop till en boll. Tryck in , platta till oval, täck med plastfolie och ställ i kylen för att vila i 30 minuter. Har du bråttom ställ degen i frysen ett par minuter.

  3. Värm ugnen till 180 ° C / 350 ° F. Mjöla bakbordet och kavla ut degen till 3 mm i tjocklek och tillräckligt stor för att passa i en ca 20 cm diameter och ca 4 cm djup pajform med en löstagbar bas.

  4. Tryck in degen i sidorna och upp mot kanten på formen innan du trimmar kanterna. Ifall att degen smular,  lappa ihop den.

  5. Pricka basen med en gaffel.

  6. Placera pajskalet i ugnen och baka i ca 15 minuter tills skalet är lätt gyllenbrunt. 

  7. Ta bort formen ur ugnen och låt den svalna på galler.

  8. Förbered fyllningen genom att placera alla ingredienser i en skål som du värmer på spisen tills chokladen och sockret har smält helt.

  9. Blanda tills krämen är slät och häll sedan den i det kylda pajskalet.

  10. Ställ i kylen i en timme eller tills krämen har stelnat. Innan servering kan du garnera efter tycke eller sikta över guldpulver.