Chokladtryffelpaj med italiensk maräng
Denna Chokaldtryffelpaj med italiensk maräng är en no-bake paj vilket innebär att den inte behöver gräddas i ugn. I receptet toppas pajen med en italiensk maräng, men det går bra att byta den mot vispad grädde om du gillar det bättre eller behöver korta ner baktiden ytterligare.
Räcker till 1 st pajform ca 24 cm
1 st pajform ca 24 cm
Ingredienser
Så gör du
Botten
- 24 st Ballerinakex Kladdkaka eller Oreokex
- 50 g smör
Fyllning
- 2 dl vispgrädde
- 300 g mjölkchoklad av god kvalitet
- 50 g smör
Italiensk maräng
- 100 g strösocker
- 40 g vatten
- 50 g äggvita
Garnering
- färska bär t.ex. jordgubbar, vinbär, blåbär och hallon
- Citronmellis
Mixa kakorna i en matberedare. Smält smöret och blanda med kaksmulorna. Tryck ut massan i en pajform, ca 24 cm i diameter. Ställ svalt.
Koka upp grädden. Hacka chokladen i bitar och blanda ner i den varma grädden. Ta av kastrullen från plattan och rör om tills all choklad har smält. Rör slutligen i smöret och blanda tills du har en jämn fyllning. Häll chokladblandningen i pajskalen och ställ i kylen tills den stelnar, minst 2 timmar.
Koka upp socker och vatten till marängen till 121 grader. Vispa under tiden äggvitor på medelhög hastighet. Häll sockerlagen med en tunn stråle över äggvitorna medan den konstant vispas på max. Vispa till den svalnat. Fyll marängen i en spritspåse och spritsa ut den på chokladpajen. Toppa med färska bär.