Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Citron och lakritspaj
Recept på söt och syrlig paj som gifter sig med den goda lakritssmaken. Toppad med frasiga Halloween-spöken.
Räcker till 8 portions
Räcker till...
8 portions
Ingredienser
Så gör du
Paj
- 125 g smör (kallt i bitar)
- 1.5 dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk vaniljsocker
- 1.5 msk lakritspulver
- 1 krm salt
- 1 st ägg
Fyllning
- 2 st citroner Rivet skal och saft (ca 1 dl saft)
- 1.5 msk vaniljsocker
- 1 fp kondenserad mjölk (1 burk 397 gr)
- 2 st ägg
- 2 st äggulor ( spara äggvitan till marängspökena)
Maräng
- 2 st äggvitor
- 3/4 dl socker
- 3/4 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 krm ättika
- 1 fp Dr. Oetker Sockerögon
Paj
- Arbeta snabbt ihop alla ingredienser förutom ägget. En matberedare är suverän att använda, då degen skall bearbetas så lite som möjligt. När du har ett jämt "smul" så tillsätt ägget så att degen går ihop. Tryck ut direkt i en pajform som är ca 22cm i diameter. Ställ kallt ca 30 min och förgrädda sedan i ca 8 min i 200°c Sänk sedan Temperaturen till 165°c
Fyllning
- Finriv det gula skalet på citronen och pressa ur saften. Vispa sedan ihop samtliga ingredienser till en slät smet. Häll i det förgräddade skalet och grädda i 165°C i ca 15 min Fyllningen skall stanna.
Maräng
- Vispa äggvitorna + ättika till vitt skum Häll sedan i socker i en försiktig stråle, vispa nån minut och fortsätt sedan hälla i florsocker +vaniljsocker. Vispa ihop till styva toppar. ( bra knep är att bunken skall gå att vända upp och ner) Häll marängsmeten i spritspåse med en rundtyll. Spritsa sedan marängspöken på den nedkylda pajen. Sätt sedan på ögon på spökena. Och servera eventuellt ihop med lakritssås.