Hallon och rabarbergalette med honung och lavendel
Ett recept på en riktig sommar-dröm. Skulle du inte ha torkad lavendel hemma går det lika bra utan, men väl värt att testa med!
Räcker till 2-3 personer ca 20 cm i diameter
2-3 personer ca 20 cm i diameter
Ingredienser
Så gör du
Pajdeg:
- 1 dl vetemjöl
- 2 msk majsstärkelse
- 0.5 msk socker
- 50 g kallt smör i kuber
- 1.5-2 msk kallt vatten
- 1st ägg uppvispat
- 0.5 dl Dr. Oetker mandelspån
Fyllning:
- 200 g rabarber delade i mindre bitar
- 0.5 dl flytande honung
- 1 msk torkad lavendel
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 tsk citronsaft
- 2 dl hallon
- 1 msk kallt smör (ca 15 g)
- 1 dl socker
Pajdeg:
Blanda vetemjöl, majsstärkelse och socker i en bunke. Tillsätt det kalla smöret i kuber och fördela ut det i mjölblandningen. När du är klar ska smöret vara så pass fördelat att de ser ut som små riskorn i mjölet. Häll då i 1,5 msk kallt vatten och blanda tills degen går ihop. Om det behövs, tillsätt lite vatten till.
Lägg degen på ett mjölat bakbord och kavla ut degen till en rund cirkel som är cirka 3 mm tjock och lyft sedan försiktigt över den på en bricka som är täckt med plastfolie. Ställ in degen i kylskåpet i minst 30 minuter.
Fyllning:
Blanda rabarber, honung, vaniljpulver, citronsaft, 1 dl hallon och 0,5 msk torkad lavendel i en bunke.
Ta ut degen från kylskåpet och lägg försiktigt över den på en bakplåtsklädd plåt. Lägg fyllningen i mitten på pajdegen och lämna cirka 5 cm kant runt om.
Vik därefter in kanterna mot fyllningen, låt det gå lite över fyllningen.
Blanda resten av den torkade lavendeln, 0,5 msk, med 1 dl socker. Strö över ungefär 2 msk av lavendelsockret över fyllningen och spara resten till servering eller till en annan gång.
Ställ in pajen i kylskåpet i 15 minuter och sätt under tiden på ugnen på 200 grader.
Ta ut pajen efter 15 minuter, eller tills du är redo att baka den och lägg på resten av hallonen, 1 dl, som är kvar. Klicka ut smöret ovanpå. Pensla kanterna på galetten med ett uppvispat ägg och strö därefter över flagad mandel.
Ugnsbaka galetten i 30-40 minuter eller tills skalet blivit gyllenbrunt och frukten mjuknat och karamelliserats.
Servera galetten tillsammans med vaniljglass, lavendelsocker och flytande honung.