Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Kardemummasmulpaj

En härlig paj med sommarens trädgårdsbär.

Från sött till salt

Vote

Räcker till ca 8 bitar

Räcker till...

ca 8 bitar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 150 gram kallt smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk kardemummafrön, stötta i mortel
  • 2 msk kallt vatten
Fyllning
  • 3 rabarber
  • 2 dl svartavinbär
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 msk potatismjöl
  1. Värm ugnen till 225°C.

  2. Skär smöret i tärningar och blanda ihop alla ingredienserna i en bunke till en grynig massa.

  3. Lägg hälften av smulorna i botten på en pajform, ca 24 mm i diameter, och platta till dem något.

  4. Grädda i 6–7 minuter. Ta ur formen och gör iordning fyllningen.

  5. Skala och skär rabarbern i bitar, lägg i en bunke och strö över vinbären, sockret och potatismjölet.

    Lägg fyllningen i pajformen och strö över resten av smulorna.

  6. Grädda längst ner i ugnen i 20–25 minuter.

    Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

    Receptet kommer från Elisabeth Johanssons "Smulpajer till kaffe och dessert".