Kexets citronmarängpaj
Suvären paj som är riktigt god en varm sommar dag med en klick vaniljglass till eller lätt vispad grädde.
Ingredienser
Så gör du
Ingredienser
Pajbotten:
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vattenFyllning:
2 ägg
2 dl florsocker
1 stor, mogen citron
75 g smör
Maräng:
4 äggvitor
1/4 dl strösockerGör så här
1. Skär smöret till pajbottnen i mindre bitar. Smula med fingertopparna samman mjöl och smör eller kör några ögonblick i matberedare. Sätt till vatten och kläm ihop till en deg. Knåda så lite som möjligt. Sätt ugnen på 200°.
2. Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten. Låt formen stå kallt ca 30 minuter. Fäst aluminiumfolieremsor runt kanten så att inte degen kryper ner. Förgrädda pajskalet 10 minuter i 200° på nedersta falsen. Sätt ugnen på 225°.
3. Smält smöret till fyllningen. Sikta florsockret genom en finmaskig sil. Vispa sönder äggen lätt och blanda med florsocker, saften av citron och avsvalnat smör. Fyll blandningen i pajskalet Grädda 15-20 minuter i 225°, tills fyllningen stelnat. Låt pajen svalna. Sätt ugnen på “grill” och 250°.
4. Vispa äggvitorna och strösockret till hårt skum. Bred marängsmeten över pajen. Grädda under grillelementet i 4-6 minuter tills den blir gyllenbrun.