Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(4)

Key lime pie

Recept på den omtyckta amerikanska pajen med sin sötsyrliga smak. Här har pajen fått sitt fina utseende och goda smak från hallonmaräng som bränns av med gasolbrännare.  

Vote
(4)

Räcker till 8 portioner

Räcker till...

8 portioner

Kategorier
Recepttyp Pajer

Ingredienser

Så gör du

Digestivebotten:
  • 200 g digestivekex
  • 100 g smör
Fyllning:
  • 1 burk kondenserad mjölk
  • 4 st lime (stora, saft och zest)
  • 4 st stora äggulor
Hallonmaräng:
  • 150 g äggvita
  • 1,5 dl strösocker
  • ½ dl vatten
  • 50 g frysta hallon
Garnering:
  • torkade limeskal
  1. Digestivebotten:

    Sätt ugnen på 175 grader.

    Krossa sönder digestivekexen i en matberedare till fina smulor.

    Smält smöret och blanda med kexen tills allt har blandat sig väl.

    Tryck ut blandningen i en 20cm pajform med avtagbar kant.

    Grädda mitt i ugnen i 10 min, ta ut och låt svalna i några minuter.

  2. Fyllning:

    Blanda kondenserad mjölk, limejuice, limezest och äggulor i en bunke.

    Låt stå och dra i 20 min.

    Sila över blandningen i en ny bunke, häll över digestivebotten och skjut in i ugnen.

    Grädda mitt i ugnen på 175 grader, i 13-15 min.

    Tag ut och låt svalna helt i rumstemperatur. Ställ sedan i kylen i minst 1,5 timme.

  3. Hallonmaräng:

    Micra de frysta hallonen och passera genom en finmaskig sil.

    Koka upp socker, vatten och hallonsaft till 121 grader (rör inte i sockerlagen under tiden den kokar!).

    När sockerlagen når ca 100 grader, börja vispa äggvitan.

    När sockerlagen når 121 grader, häll den över äggvitan i en tunn stråle och vispa på hög hastighet. Fortsätt att vispa tills marängen blir helt glansig och rumstempererad, det tar ca 10 min.

  4. Dekor:

    Tag ut pajen från kylen.

    Fyll en spritspåse med marängen och spritsa i ett fint mönster efter eget önskemål.

    Bränn av med en gasolbrännare och dekorera med torkat limeskal.