Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(13)

Knäckäppelpaj

Gör som jag! När jag inser att jag har en massa glömda äpplen kvar hemma, då tar jag ett tre-fyra stycken och gör en härlig, tunn äppelpaj med knäcktäcke. Smulpaj i all ära, men de här två går inte att jämföras... gillar man krispiga kakor á la Knäckflarn, då är detta grejen! Det bästa med receptet är att det är snabbt och lättlagat, perfekt när man får oväntade gäster och ibland "måste" slänga ihop något på nolltid. Pajen tar cirka 10 minuter att förbereda, plus 20 minuter för gräddningstiden. Gästerna lär gärna vänta en halvtimme extra på denna kanon-goda paj Testbaka själv och avgör!

Tårtspecialisten.se

Vote
(13)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Äggfritt

Äggfritt

Räcker till 6-8 bitar

Räcker till...

6-8 bitar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 3-4 st äpplen
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl socker
  • 1-3 msk malen kanel
  • smör (hyvlat i tunna skivor för att täcka pajen med, läs beskrivningen)
  • vaniljsås (gärna färdigköpt el. liknande)
  • Gör såhär:
    Sätt ugnen på 200 grader. Smöra en pajform lätt. Skala och skiva äpplena mycket tunt, och lägg sedan i pajformen.  Om du vill kan du varva med strösocker/malen kanel mellan lagrena, det ger lite fylligare smak. Blanda vetemjöl och socker i en skål. Sikta jämnt över äpplena i pajformen. Ta ut smöret från kylskåpet och hyvla smala skivor med en osthyvel, täck över hela pajen.
    Ställ in i ugnen i cirka 20-25 minuter tills pajen har blivit lite gyllenbrun.

    Servera tillsammans med vaniljsås.

    Tips!
    Byt gärna ut malen kanel mot malen kardemumma, jättegott. Men ta inte så mycket, kardemumma förstärker den söta smaken. Pajen äts med fördel väl avkyld, då blir det extra gott...