Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(19)

Lemon meringue pie

Får vi fresta med en citronpaj till påsk? En fräscht sötsyrlig paj täckt med söt maräng. En klassiker vi gärna återkommer till.

baka.se

Vote
(19)
Kategorier
Recepttyp Pajer
Tillfälle Påsk

Ingredienser

Så gör du

Pajdeg
  • 150 g kylskåpskallt smör i bitar
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 krm salt
  • 2 msk iskallt vatten
Fyllning
  • 1,5 dl pressad citronsaft ca 3 st citroner
  • 4 st ägg
  • 1 dl grädde
  • 2,5 dl socker
  • 1,5 msk majsstärkelse
Maräng
  • 4 st äggvitor
  • 2 dl socker
Pajskal
  1. Mixa ihop alla ingredienser förutom vattnet i en matberedare, mixa ihop till smulor och tillsätt sedan vatten så att smulorna precis bara går ihop till en deg. Har du ingen matberedare så är lättaste metoden att använda händerna för att snabbt få ihop en deg.
  2. Kavla ut degen emellan två mjölade bakplåtspapper och klä sedan en pajform med ca 22cm-24 cm med degen.
  3. Ställ sedan formen i frys eller kyl minst en timme för att förhindra att kanterna åker ner vid gräddningen.
  4. Förbered under tiden fyllningen.
  5. Nagga skalet med en gaffel och förgrädda pajskalet på 200°c ca 10 min.
  6. Tag ur ugnen och häll i fyllningen.
  7. Sänk temperaturen till 175°c och grädda i ytterligare ca 30 min..som alltid så ha lite koll på ugnen, när fyllningen precis stelnat så är den klar. Ställ att svalna innan marängen skall på.
Fyllningen
  1. Vispa ihop ägg och socker lite lätt.
  2. Tillsätt majsstärkelse, grädde och citronsaften.
  3. Rör ihop till en slät smet och häll i det färdiggräddade pajskalet (steg 6/Pajskal)
Maräng
  1. Lägg äggvitorna i en helt ren och torr bunke. Använder du en plastbunke så torka gärna ur den med lite ättika då det ofta finns lite fettrester kvar trots att den är väldiskad.
  2. Vispa äggvitan till vitt skum och häll därefter ner socker i en tunn stråle medans du vispar på högsta effekt.
  3. Fortsätt vispa tills du har en tjock fast marängsmet. När din paj är helt kall så klicka eller spritsa marängsmeten uppepå.
  4. Bränn av marängen med en brännare eller ställ i ugn på grilleffekt tills marängen får lite färg.