Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)
Vote
(1)

Fri från

Nöt & mandelfritt

Nöt & mandelfritt

Räcker till 1 paj (8-10 port)

Räcker till...

1 paj (8-10 port)

Kategorier
Recepttyp Pajer
Näringsvärde Nöt & mandelfritt

Ingredienser

Så gör du

Mördeg:
  • 350 g mjöl
  • 1 nypa salt
  • 175 g osaltat smör
  • 100 g florsocker
  • 3 äggulor
Fyllning:
  • finrivet skal och saften av 7 citroner
  • 6 ägg
  • 9 äggulor
  • 350 g socker
  • 300 g osaltat smör (mjukt)
  1. Hacka samman smör, mjöl, socker och salt till en grynig massa. Gör du det i matberedare tar det bara 10-15 sek.

  2. Blanda i äggulorna och nyp ihop till en smidig deg. Slå in degen i plastfolie och lägg den i kylen i tre timmar.

  3. Värm ugnen till 180°. Kavla ut degen i rätt storlek för en pajjform. Klä formen och nagga degen med en gaffel.

  4. Täck pajen med aluminiumfolie och fyll folien med torkade bönor, så behåller pajskalet formen under gräddningen.

    Grädda tills pajen blir gyllenbrun.

  5. Fyllningen: Öka ugnsvärmen till 230°. Blanda alla ingredienser utom smöret i en kastrull.

  6. Sätt kastrullen på svag värme och vispa tills sockret har löst sig.

  7. Klicka i hälften av det mjuka smöret och vispa ordentligt tills krämen blir tjock.

    Nu tillsätter du resten av smöret och fortsätter vispa till smeten är riktigt krämig och tjock.

  8. Tag kastrullen från värmen, men fortsätt vispa. När krämen svalnat något, häll den i pajformen och grädda i 5-8 minuter.