Ljuvlig plommonpaj
Utsökt och enkel plommonpaj som passar underbart till grädde
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Äggfritt
Äggfritt
Räcker till 10-12 st bitar
10-12 st bitar
Ingredienser
Så gör du
- 150 gram rumsvarmt smör (Margarin funkar också bra)
- 1 ½ dl socker
- 3 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 krm salt
- plommon ( Tillräckligt för att kunna fylla en hel pajformsbotten)
Börja med att koka upp en kastrull med vatten. När vattnet kokar häller du ner plommonen och när du ser att skinnet håller på att lossna så häller du bort allt vattnet och låter dem svalna lite. Var uppmärksam för det tar bara några sekunder och ligger det kvar för länge så blir plommonen vattniga och går sönder.
När du gjort det så börjar du dra bort skinnet och tar bort kärnan. När du rensat alla plommon så är det dags för degen.
Blanda ihop smör,socker,vetemjöl,bakpulver och salt till en fin smuldeg med inte allt för stora klumpar. Häll sedan ner alla skalade och urkärnade plommon i en pajform och strö över smuldegsblandningen. Ställ in i mitten av ungen på 225 grader i cirka 15-20 minuter. Pajen ska ha en gyllebrun färg.