Mandelpaj med päron
Recept på en paj som påminner om klassisk mazarin, med sin fyllning av mandelmassa och söt päron.
Räcker till 8 portioner
8 portioner
Ingredienser
Så gör du
Pajdeg:
- 120 g smör kylskåpskallt
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk strösocker
- 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 1 st ägg litet
Fyllning:
- 200 g mandelmassa
- 100 g smör rumsvarmt
- 1 tsk Dr. Oetker vaniljsocker
- 2 st ägg stora
- 1 st päron
Garnering:
- mandelspån, florsocker
Pajdeg:
Blanda vetemjöl, strösocker och vaniljpulver i en bunke.
Fördela ner det kylskåpskalla smöret, lite i taget.
Blanda ner ägget och knåda försiktigt till en deg.
Plasta och ställ i kylen i 20 min.
Kavla ut degen och fodra en valfri pajform.
Fyllning:
Sätt ugnen på 175 grader.
Riv mandelmassan grovt i en bunke. Blanda ner smöret och rör med en slickepott till en klumpfri blandning. Tillsätt äggen och rör till allt blandat sig.
Skala och dela päronet på längden.
Bred ut fyllningen i pajskalet och fördela päronen över fyllningen.
Strö över mandelspån och grädda mitt lugnen i ca 25-30 min.
Låt svalna helt, pudra över florsocker och servera gärna med en klick vaniljvisp eller vaniljglass.