Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Vote
(1)

Mazarinpaj med rabarber

Ta vara på vårens spröda rabarber och baka denna goda rabarberpaj. Tips! Sockerlagen som rabarbern legat i är supergod att använda som saft eller till drinkar osv. ..

baka.se

Vote
(1)

Räcker till 1 st paj 23-25 cm

Räcker till...

1 st paj 23-25 cm

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Pajskal
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g kylskåpskallt smör i bitar
  • 3/4 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 tsk finmortlad kardemumma
  • 1 st ägg
Mazarinfyllning
  • 300 g mandelmassa
  • 2 st ägg
  • 50 g smör
  • 1 dl florsocker
  • 1 krm salt
Rabarber i sockerlag
  • 2 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 0,5 tsk vaniljpasta
  • 400 g rensade rabarber
Pajskalet
  1. För att få en riktigt spröd fin pajdeg så använder du dig med fördel av en assistent/ hushållsmixer för att så snabbt som möjligt få ihop degen. Har du ingen så är rentvättade händer ett bra alternativ för att snabbt och lätt få ihop degen.
  2. Lägg samtliga torrvaror i bunke och tillsätt kylskåpskallt smör i bitar, hyvla med osthyvel eller skär i bitar. Mixa snabbt ihop allt och på slutet tillsätter du ägget så att allt går ihop till en deg.
  3. deg. Tryck ut degen i en pajform som är ca 23-25 cm och ställ sedan i frys eller kyl medans du gör mazarinfyllningen .
Mazarinfyllningen
  • Mixa/vispa ihop samtliga ingredienser tills du har en slät massa.
Rabarber i sockerlag
  • Koka ihop vatten, socker och vanilj tag av från plattan. Skär rabarbern i sneda, jämntjocka bitar. Lägg sedan i rabarbern i den heta sockerlagen och låt stå och dra så att dem mjuknar lite.
Montering och gräddning
  • Förgrädda pajskalet på 225°c ca 10 min. Häll sedan i mazarinfyllningen. Lägg rabarberbitarna på mazarinfyllningen omlott i spiralmönster på samma sätt som man lägger tegelpannor . Sänk värmen till 185 °c och Grädda ca 35 min. Fyllningen skall precis stelna. Dekorera gärna med finhackade salta Pistagenötter .