Mildas friska frasiga citronpaj
Räcker till 10 bitar
10 bitar
Ingredienser
Så gör du
Mördeg
- 2,5 dl vetemjöl, (150 g)
- 100 g Milda i folie, skuret i bitar
- 0,5 dl strösocker
- 1 ägg
Citronkräm
- 3 dl vatten
- 4 msk maizena, majsstärkelse
- 0,75 dl strösocker
- 1 msk Milda flytande margarin
- 3 äggulor
- 1 citron, saften av 1 citron, rivet skal av ½ citron
Maräng
- 3 äggvitor
- 1,5 dl strösocker
Garnering
- mandel,flagad, eller mandelspån
1. Lägg mjöl, socker och matfett i en matberedare och kör till en grynig massa. Tillsätt ägget och arbeta snabbt samman degen. Vira in i plastfolie och låt vila 30 minuter - 1 timme i kylskåp.
2. Kavla ut degen mellan plastfolie och klä en pajform, låt degen gå upp efter kanterna. Tryck fast degen mot botten och kanter. Nagga botten med en gaffel och låt degen vila ytterligare 20 minuter innan gräddning.
3. Värm ugnen till 225°C. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen 12-15 minuter. Sänk ugnsvärmen till 175°C.
4. Citronkräm: Blanda vatten, Maizena majsstärkelse och socker i en kastrull och låt sjuda under omrörning ca 3 minuter. Ta kastrullen av värmen och rör ner Milda och äggulor. Låt krämen åter sjuda under omrörning tills den tjocknar. Krämen får ej koka då kan äggulan koagulera och krämen skär sig. Låt krämen svalna och smaksätt med citronsaft och -skal.
5. Maräng: Vispa äggvitorna till hårt skum. tillsätt sockret i små portioner under vispningen. Marängen är färdigvispad när den går att klicka och ej rinner ut.
6. Häll citronkrämen i pajskalet och bred marängmassan över. Garnera med mandelspån. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Servera pajen något avsvalnad.