Norsk äppelkaka
En mumsig kaka såhär i höstmörkret.... Om man gillar kanel kan man blanda ner lite kanel i äppelfyllningen.
Här nedan finner ni vårt recept på norsk äppelkaka:
Räcker till 12 st bitar
12 st bitar
Ingredienser
Så gör du
- 4 dl vetemjöl
- 2 tsk Dr. Oetker bakpulver
- 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
- 150 g smör
- 1 st ägg
Fyllning
- 5 st äpplen
- 1 dl socker
- 1 msk vatten
- 2 msk Dr. Oetker korinter
- 1 tsk Dr. Oetker romarom alt 1 msk rom
- lite mjölk till pensling
Blanda vetemjöl, bakpulver, socker och vaniljsocker i en skål. Smula ner smöret i blandningen och tillsätt ägget. Foga ihop till en deg. Blir degen för lös kan lite mer mjöl tillsättas.
Dela degen i två delar, en större och en mindre. Lägg dessa i kyl ca 30 minuter.
Till fyllningen: Tärna äpplena och lägg dem i en kastrull med socker och vatten. Koka upp och låt koka någon minut på svag värme. Tillsätt romarom och korinter och låt svalna.
Kavla ut den större degbiten och lägg den i smord springform, ca 24 cm i diamter. Se till att kanterna täcks med deg. Häll i den avsvalnade åppelfyllningen i formen.
Kavla ut resten av degen och lägg på den som ett lock. Foga ihop kanterna och pensla ytan med mjölk.
Grädda kakan i ca 25 minuter i 200 grader. Servera kakan ljummen med vaniljsås eller lättvispad grädde.