Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Norsk äppelkaka

En mumsig kaka såhär i höstmörkret.... Om man gillar kanel kan man blanda ner lite kanel i äppelfyllningen.

Här nedan finner ni vårt recept på norsk äppelkaka:

Vote
(5)

Räcker till 12 st bitar

Räcker till...

12 st bitar

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk Dr. Oetker bakpulver
  • 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
  • 150 g smör
  • 1 st ägg
Fyllning
  • 5 st äpplen
  • 1 dl socker
  • 1 msk vatten
  • 2 msk Dr. Oetker korinter
  • 1 tsk Dr. Oetker romarom alt 1 msk rom
  • lite mjölk till pensling
  1. Blanda vetemjöl, bakpulver, socker och vaniljsocker i en skål. Smula ner smöret i blandningen och tillsätt ägget. Foga ihop till en deg. Blir degen för lös kan lite mer mjöl tillsättas.

  2. Dela degen i två delar, en större och en mindre. Lägg dessa i kyl ca 30 minuter.

  3. Till fyllningen: Tärna äpplena och lägg dem i en kastrull med socker och vatten. Koka upp och låt koka någon minut på svag värme. Tillsätt romarom och korinter och låt svalna.

  4. Kavla ut den större degbiten och lägg den i smord springform, ca 24 cm i diamter. Se till att kanterna täcks med deg. Häll i den avsvalnade åppelfyllningen i formen.

  5. Kavla ut resten av degen och lägg på den som ett lock. Foga ihop kanterna och pensla ytan med mjölk.

  6. Grädda kakan i ca 25 minuter i 200 grader. Servera kakan ljummen med vaniljsås eller lättvispad grädde.