Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Nougatpaj med citrussallad och blodapelsinsorbet

En läcker skapelse för dig som vill överraska

Vote
(1)

Räcker till 1 st pajform

Räcker till...

1 st pajform

Kategorier
Recepttyp Pajer
Tillfälle Jul

Ingredienser

Så gör du

Mandelmördeg
  • 125 g vetemjöl
  • 75 g Odense marsipan
  • 1 msk florsocker
  • 1 krm havssalt
  • 100 g smör
  • 1 st ägg litet
Nougattartmix
  • 200 g Odense nougat
  • 1,5 dl grädde
  • 50 g smör
  • 1 st riven apelsin
  • 2 st apelsiner
  • 2 st lime
  • 2 st blodapelsiner
  • 1 st grapefrukt
  • 1 frp blodapelsinsorbet med ingefära eller någon annan syrlig och fräsch sorbet
  1. Arbeta samman mjöl, smör, socker och salt till en smulig massa.

  2. Tillsätt ägget och arbeta samman till en deg. Kavla ut degen till ca 3 mm och klä en stor pajform. Ställ i frysen minst 1 timme.

  3. Baka i 200°C ca 15 minuter tills du får en gyllenbrun färg.

  4. Koka upp grädden med rivet apelsinskal. Lägg i smör och nougat i mindre bitar, slå den heta grädden över, och mixa allt helt slätt.

  5. Häll nougatmixen i pajskalet. Ställ kallt tills servering.

  6. Skär ut filéer utan skal ur citrusfrukterna till en citrussallad. Servera pajen tillsammans med citrussallad och sorbet.

  7. Till chokladdekorationen: smält choklad, stryk ut millimetertunt på en marmor/granitskiva. Precis när chokladen börjar stelna, tag en vass skrapa, håll pekfingret fäst längst ned på bladet, och drag en halvcirkel i chokladen.