Nougatpaj med citrussallad och blodapelsinsorbet
En läcker skapelse för dig som vill överraska
Räcker till 1 st pajform
1 st pajform
Ingredienser
Så gör du
Mandelmördeg
- 125 g vetemjöl
- 75 g Odense marsipan
- 1 msk florsocker
- 1 krm havssalt
- 100 g smör
- 1 st ägg litet
Nougattartmix
- 200 g Odense nougat
- 1,5 dl grädde
- 50 g smör
- 1 st riven apelsin
- 2 st apelsiner
- 2 st lime
- 2 st blodapelsiner
- 1 st grapefrukt
- 1 frp blodapelsinsorbet med ingefära eller någon annan syrlig och fräsch sorbet
Arbeta samman mjöl, smör, socker och salt till en smulig massa.
Tillsätt ägget och arbeta samman till en deg. Kavla ut degen till ca 3 mm och klä en stor pajform. Ställ i frysen minst 1 timme.
Baka i 200°C ca 15 minuter tills du får en gyllenbrun färg.
Koka upp grädden med rivet apelsinskal. Lägg i smör och nougat i mindre bitar, slå den heta grädden över, och mixa allt helt slätt.
Häll nougatmixen i pajskalet. Ställ kallt tills servering.
Skär ut filéer utan skal ur citrusfrukterna till en citrussallad. Servera pajen tillsammans med citrussallad och sorbet.
Till chokladdekorationen: smält choklad, stryk ut millimetertunt på en marmor/granitskiva. Precis när chokladen börjar stelna, tag en vass skrapa, håll pekfingret fäst längst ned på bladet, och drag en halvcirkel i chokladen.