Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(63)

Oreo- och saltkolapaj med mjölkchokladganache

En ljuvlig kombination av salt kola och len choklad. Den här receptet på kolapaj får ni bara inte missa!

baka.se

Vote
(63)

Räcker till ca 8-10 pcs (22 cm springform)

Räcker till...

ca 8-10 pcs (22 cm springform)

Kategorier
Recepttyp Pajer

Ingredienser

Så gör du

Botten
  • 2 fp oreokex á 154g
  • 75 g smält smör bryn gärna för godare smak
Saltkolafyllning
  • 100 g smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 tsk salt
  • 1,5 tsk vaniljsocker
Mjölkchokladganache
  • 200 g mjölkchoklad hackad i bitar
  • 1 dl vispgrädde
  • 25 g smör
Till servering
  • flingsalt
  • lättvispad grädde
Botten
  1. Sätt ugnen på 175°c
  2. Smält/ bryn smöret och ställ åt sidan.
  3. Mixa ihop alla kexen med fyllning så att du får ett fint smul som ser ut som jord. Häll sedan i smöret och mixa runt så att det fördelas jämt.
  4. Klä en springform ca 21-22 cm/ diameter med bakplåtspapper och fördela sedan smulorna jämt över botten. Tryck även upp en kant utefter sidorna.
  5. Grädda ca 8-10 min. Tag ut och låt svalna.
Saltkolafyllningen
  1. Koka ihop samtliga ingredienser i en vid, tjockbottnad kastrull (ju större kastrull desto snabbare blir kolan klar). En tjock botten på kastrullen gör att det inte bränner fast så lätt.
  2. Låt koka tills kolan bubblat ihop sig och blivit riktigt tjockflytande och håller temperatur 125°c. Använd gärna en termometer så får du perfekt konsistens. Har du ingen termometer så gör det traditionella kulprovet genom att droppa ner kolasmet i ett glas med kallt vatten. När det går att rulla till en kula är kolan klar.
Mjölkchokladganache
  • Koka upp grädden och stäng av plattan. Rör därefter i den hackade chokladen tills allt smälter ihop. Klicka då i smöret och rör runt så att du har en smidig slät smet. Ställ i rumstemperatur och låt svalna.
Montering
  1. När kolasmeten svalnat en aning så häll i det avsvalnade pajskalet. Låt stå tills kolan stelnat.
  2. Bred då på ganachen uppepå kolan och strö sist över lite flingsalt.
  3. Servera med en rejäl klick lättvispad grädde. Räcker till ca 8-10 bitar