Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Oreo- och saltkolapaj med mjölkchokladganache
En ljuvlig kombination av salt kola och len choklad. Den här receptet på kolapaj får ni bara inte missa!
Räcker till ca 8-10 pcs (22 cm springform)
Räcker till...
ca 8-10 pcs (22 cm springform)
Recepttyp
Pajer
Ingredienser
Så gör du
Botten
- 2 fp oreokex á 154g
- 75 g smält smör bryn gärna för godare smak
Saltkolafyllning
- 100 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 2,5 dl socker
- 1 dl ljus sirap
- 1 tsk salt
- 1,5 tsk vaniljsocker
Mjölkchokladganache
- 200 g mjölkchoklad hackad i bitar
- 1 dl vispgrädde
- 25 g smör
Till servering
- flingsalt
- lättvispad grädde
Botten
- Sätt ugnen på 175°c
- Smält/ bryn smöret och ställ åt sidan.
- Mixa ihop alla kexen med fyllning så att du får ett fint smul som ser ut som jord. Häll sedan i smöret och mixa runt så att det fördelas jämt.
- Klä en springform ca 21-22 cm/ diameter med bakplåtspapper och fördela sedan smulorna jämt över botten. Tryck även upp en kant utefter sidorna.
- Grädda ca 8-10 min. Tag ut och låt svalna.
Saltkolafyllningen
- Koka ihop samtliga ingredienser i en vid, tjockbottnad kastrull (ju större kastrull desto snabbare blir kolan klar). En tjock botten på kastrullen gör att det inte bränner fast så lätt.
- Låt koka tills kolan bubblat ihop sig och blivit riktigt tjockflytande och håller temperatur 125°c. Använd gärna en termometer så får du perfekt konsistens. Har du ingen termometer så gör det traditionella kulprovet genom att droppa ner kolasmet i ett glas med kallt vatten. När det går att rulla till en kula är kolan klar.
Mjölkchokladganache
- Koka upp grädden och stäng av plattan. Rör därefter i den hackade chokladen tills allt smälter ihop. Klicka då i smöret och rör runt så att du har en smidig slät smet. Ställ i rumstemperatur och låt svalna.
Montering
- När kolasmeten svalnat en aning så häll i det avsvalnade pajskalet. Låt stå tills kolan stelnat.
- Bred då på ganachen uppepå kolan och strö sist över lite flingsalt.
- Servera med en rejäl klick lättvispad grädde. Räcker till ca 8-10 bitar