Pepparkakspaj med mandelmassa och äpplen
Mumsig paj som innehåller det mesta som är gott till julhelgen
Räcker till 1 st
1 st
Ingredienser
Så gör du
Pajbotten
- 250 gram pepparkaksdeg
- Smör till formen
Fyllning
- 2 st ägg
- 200 gram mandelmassa
- 1 st citron (ekologisk) Rivet skal av en citron
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 dl creme fraiche
- 2 st röda äpplen
- 1 påse mandelspån Den lilla påsen
- 1 dl frysta lingon
- 1 msk råsocker
- florsocker Till garnering
Fyllning
Vispa upp äggen lätt och bland ner mandelmassa, citronskal, vaniljpulver och creme fraiche. Häll i fyllningen i pajskalet. Skiva sedan äpplena och lägg ner i formen i valfritt mönster, strö över mandelspån och socker. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills fyllningen har stannat och pajen fått lite färg (ungefär 40 minuter). Lägg gärna på folie om färgen börjar bli mörk men fyllningen fortfarande är rinnig.
Låt pajen svala, garnera med lingon och florsocker och servera med glass och/eller vispad grädde.
Pajskal
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform med låga kanter (ca 25 cm i diameter). Kavla ut pepparkaksdegen på mjölat udnerlag och lägg den sedan i formen. Garnera gärna kanterna med överskottsdegen. Förgrädda skalet i 8 minuter i nedersta delen av ugnen.