Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

Pepparkakspaj med mandelmassa och äpplen

Mumsig paj som innehåller det mesta som är gott till julhelgen

cedan

Vote
(5)

Räcker till 1 st

Räcker till...

1 st

Kategorier
Tillfälle Jul

Ingredienser

Så gör du

Pajbotten
  • 250 gram pepparkaksdeg
  • Smör till formen
Fyllning
  • 2 st ägg
  • 200 gram mandelmassa
  • 1 st citron (ekologisk) Rivet skal av en citron
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 st röda äpplen
  • 1 påse mandelspån Den lilla påsen
  • 1 dl frysta lingon
  • 1 msk råsocker
  • florsocker Till garnering
Fyllning
  • Vispa upp äggen lätt och bland ner mandelmassa, citronskal, vaniljpulver och creme fraiche. Häll i fyllningen i pajskalet. Skiva sedan äpplena och lägg ner i formen i valfritt mönster, strö över mandelspån och socker. Grädda pajen i nedre delen av ugnen tills fyllningen har stannat och pajen fått lite färg (ungefär 40 minuter). Lägg gärna på folie om färgen börjar bli mörk men fyllningen fortfarande är rinnig.

    Låt pajen svala, garnera med lingon och florsocker och servera med glass och/eller vispad grädde.

Pajskal
  • Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en pajform med låga kanter (ca 25 cm i diameter). Kavla ut pepparkaksdegen på mjölat udnerlag och lägg den sedan i formen. Garnera gärna kanterna med överskottsdegen. Förgrädda skalet i 8 minuter i nedersta delen av ugnen.