Pistage- och mandel baklava
Recept på en kaka med sitt ursprung från mellanöstern som är väldigt enkel att göra, och så underbart god. Ni måste testa!
Räcker till ca 8 bitar
ca 8 bitar
Ingredienser
Så gör du
Sockerlag:
- 2 dl vatten
- 1,75 dl strösocker
- saften från ½ citron
- ½ msk apelsinblomvatten
Baklava:
- 125 g filodeg
- 100 g smör
- 300 g naturella pistagenötter och mandlar med skal
Sockerlag:
Lägg vattnet, strösockret och citronsaft i en kastrull.
Koka upp och dra bort från plattan. Tillsätt apelsinblomvattnet under omrörning. Ställ åt sidan.
Baklava:
Sätt ugnen på 175 grader.
Kör nötterna i en matberedare. Jag brukar vilja ha ganska grova bitar nötter, mer finhackat går också bra.
Lägg undan lite till garnering.
Smält smöret i en kastrull.
Pensla formen med lite smält smör. (en bakform med måtten 15*25 cm). Lägg ett filodegsark i botten, skär av eventuellt överflödig filodeg från sidorna och pensla med smör. Upprepa detsamma med ytterligare två ark.
Lägg hälften av de hackade nötterna tätt packat på filodegen och lägg sedan 3 ark till med penslat smör mellan över nötterna.
Till sist lägger du på resten av nötterna och avslutar med 5 filodegsark med penslat smör mellan. Glöm inte att även pensla det översta filodegsarket med smör.
Innan baklavan ska in i ugnen behöver du dela den i bitar. Jag delade min i 8 men fler eller färre går såklart också bra.
Grädda baklavan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.
När du tagit ut baklavan ur ugnen slår du på ett jämnt lager sockerlag över baklavan. Den ska ha sugit åt sig helt av sockerlagen innan servering.