Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Pistage- och mandel baklava

Recept på en kaka med sitt ursprung från mellanöstern som är väldigt enkel att göra, och så underbart god. Ni måste testa! 

Vote
(2)

Räcker till ca 8 bitar

Räcker till...

ca 8 bitar

Ingredienser

Så gör du

Sockerlag:
  • 2 dl vatten
  • 1,75 dl strösocker
  • saften från ½ citron
  • ½ msk apelsinblomvatten
Baklava:
  • 125 g filodeg
  • 100 g smör
  • 300 g naturella pistagenötter och mandlar med skal
Sockerlag:
  • Lägg vattnet, strösockret och citronsaft i en kastrull.

    Koka upp och dra bort från plattan. Tillsätt apelsinblomvattnet under omrörning. Ställ åt sidan.

     

Baklava:
  • Sätt ugnen på 175 grader.

    Kör nötterna i en matberedare. Jag brukar vilja ha ganska grova bitar nötter, mer finhackat går också bra.

    Lägg undan lite till garnering.

    Smält smöret i en kastrull.

    Pensla formen med lite smält smör. (en bakform med måtten 15*25 cm). Lägg ett filodegsark i botten, skär av eventuellt överflödig filodeg från sidorna och pensla med smör. Upprepa detsamma med ytterligare två ark.

    Lägg hälften av de hackade nötterna tätt packat på filodegen och lägg sedan 3 ark till med penslat smör mellan över nötterna.

    Till sist lägger du på resten av nötterna och avslutar med 5 filodegsark med penslat smör mellan. Glöm inte att även pensla det översta filodegsarket med smör.

    Innan baklavan ska in i ugnen behöver du dela den i bitar. Jag delade min i 8 men fler eller färre går såklart också bra.

    Grädda baklavan i mitten av ugnen i ca 25 minuter.

    När du tagit ut baklavan ur ugnen slår du på ett jämnt lager sockerlag över baklavan. Den ska ha sugit åt sig helt av sockerlagen innan servering.