Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(5)

schweiziska maränger med choklad

Varmvispad maräng

Detta är en jättegod radiokaka som passar jättebra till hallonsaft.

Vote
(5)

Räcker till

Räcker till...

Ingredienser

Så gör du

  • 200 gram äggvita ca 6 st
  • 440 gram strösocker ca 5 dl
  • 200 gram mörk choklad
  • sätt ugnen på 140 grader

    dela chokladen och smält det i mickron eller över ett vattenbad.

    Lägg äggvitorna tillsammans med strösockret i en metallbunke. Placera bunken över en kastrull med sjudande vatten. Vispa då och då tills smeten når en temperatur av 55-60 grader. Ta av bunken från det sjudande vattnet och vispa marängen ordentligt tills marängen är kall.

    ( gärna med en hushållsassistent ifall du har, det kommer behöva vispas en stund. marängen är klar när den är blank och den blir toppig.)

    Ringla på lite choklad och rör om ca 2 gånger så att marängen blir marmorerad. Klicka ut marängen med sked på en plåt med bakpapper.

    Grädda marängerna i ca 5 minuter och sänk temperaturen till 100 grader. Fortsätt grädda i ca 40-45 minuter, marängen skall fortfarande vara lite seg i mitten, förvara torrt.