Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Creme brulee cookies
En cookie för alla som älskar desserten Crème brûlée
Räcker till 8 st cookies
Räcker till...
8 st cookies
Ingredienser
Så gör du
Vanilkräm
- 1 dl standardmjölk
- 1 tsk Taylor & Colledge Vaniljextrakt
- 1 st äggula
- 20 g strösocker
- 2 tsk majsstärkelse
- 2 tsk vetemjöl
- 10 g smör
Cookie
- 100 g mjukt smör
- 75 g ljust farinsocker
- 1 st äggula
- 1 tsk Taylor & Colledge Vanilla paste
- 140 g vetemjöl
- 1 tsk Dr. Oetker Bakpulver
Topping
- 100 g strösocker
Vaniljkräm
- Börja med vaniljkrämen så att den har god tid på sig att svalna. Vispa samman äggula, strösocker, vetemjöl och majsstärkelse i en skål till en mjuk pasta.
- Häll vaniljextrakt och mjölk i en kastrull och värm på medelvärme under omrörning tills mjölken börjar sjuda. Häll hälften av den heta mjölken i ägg-blandningen och vispa samman. Häll tillbaka detta i kastrullen. Värm återigen på medelvärme och fortsätt vispa tills det börjar bubbla. När det bubblar tjocknar krämen, fortsätt därför vispa till en tjock konsistens och ta sedan kastrullen från värmen. Rör ner smöret och låt smälta i den varma krämen.
- Häll över vaniljkrämen i en skål och täck med plastfolie. Det ska inte vara någon luft mellan folien och ytan på krämen för att undvika att vaniljkrämen får skinn. Ställ skålen i kylen så att krämen svalnar i cirka en timme.
Cookie
- Klä två plåtar med bakplåtspapper. Vispa smör och socker krämigt i en skål. Vispa ned äggula och vaniljpasta.
- Sikta ned mjöl och bakpulver och blanda till en fast deg. Dela degen i 8 jämnstora delar. Rulla varje del till en boll.
- Placera degbollarna med mellanrum på plåtarna och ställ i frysen i cirka 30 minuter.
- Efter cirka 20 minuter sätter du ugnen på 190˚C över- och undervärme eller 170˚C varmluft. Grädda kakorna 12-15 minuter tills de är lätt gyllene. De ska vara något mjuka i mitten, det kommer stelna när kakorna svalnat. Låt kakorna svalna på plåten cirka 15 minuter innan du lyfter över dem på ett galler.
- När kakorna är redo att serveras tar du fram vaniljkrämen och vispar upp den lite lätt. Skeda eller spritsa kräm på varje cookie. Strö sockret på ett fat och doppa kakorna så att vaniljkrämen täcks med strösockret. Är krämen för lös kan du strö sockret ovanifrån i stället.
- Använd en gasbrännare och bränn av sockret på kakorna så du får en knäckig yta. Ytan mjuknar efter ett tag så det här vill du göra i allra sista stund.