Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Julkakor 3 i 1
Recept på ett grundrecept på spröd småkaka med 3 olika smaksättningar.
Räcker till ca 15 st av varje smak
Räcker till...
ca 15 st av varje smak
Ingredienser
Så gör du
- 1 st vaniljstång
- 300 g vetemjöl
- 100 g siktat florsocker
- ca 0.5 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 1 st ägg
- 25 g torkade tranbär
- 2 g rivet apelsinskal/zest
- 40 g hackad choklad
- 20 g mandelsplitter
- Dela vaniljstången längs långsida och skrapa ur fröna. Blanda mjöl, florsocker och salt i en bunke. Tillsätt vaniljfröna, smör och ägget och använd elvisp med degkrok för att knåda samman till smidig deg.
- Dela degen i tre delar. Första delen: hacka tranbären grovt och knåda in i degen tillsammans med apelsinzesten. Andra delen: Finhacka chokladen och knåda in i degen tillsammans med mandelsplittern. Tredje delen lämnar du naturell.
- Forma alla tre delar till rullar som du virar in i plastfolie. Låt degarna vila i kylskåp i ungefär 2 timmar.
- Värm ugnen (över- och undervärme: 175 °C/varmluft: 150 °C). Skär degrullarna i halvcentimetertjocka kakor. Placera kakorna på en bakpapperklädd plåt och grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter. Ta ut kakorna och låt de svalna på ett galler.
- Tips: Det går utmärkt att frysa in degrullarna och förvara dem i frysen upp till en månad innan de ska gräddas.