Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Julkakor 3 i 1

Recept på ett grundrecept på spröd småkaka med 3 olika smaksättningar.

baka.se

Vote
(3)

Räcker till ca 15 st av varje smak

Räcker till...

ca 15 st av varje smak

Kategorier
Recepttyp Småkakor
Tillfälle Jul

Ingredienser

Så gör du

  • 1 st vaniljstång
  • 300 g vetemjöl
  • 100 g siktat florsocker
  • ca 0.5 tsk salt
  • 150 g mjukt smör
  • 1 st ägg
  • 25 g torkade tranbär
  • 2 g rivet apelsinskal/zest
  • 40 g hackad choklad
  • 20 g mandelsplitter
  1. Dela vaniljstången längs långsida och skrapa ur fröna. Blanda mjöl, florsocker och salt i en bunke. Tillsätt vaniljfröna, smör och ägget och använd elvisp med degkrok för att knåda samman till smidig deg.
  2. Dela degen i tre delar. Första delen: hacka tranbären grovt och knåda in i degen tillsammans med apelsinzesten. Andra delen: Finhacka chokladen och knåda in i degen tillsammans med mandelsplittern. Tredje delen lämnar du naturell.
  3. Forma alla tre delar till rullar som du virar in i plastfolie. Låt degarna vila i kylskåp i ungefär 2 timmar.
  4. Värm ugnen (över- och undervärme: 175 °C/varmluft: 150 °C). Skär degrullarna i halvcentimetertjocka kakor. Placera kakorna på en bakpapperklädd plåt och grädda i mitten av ugnen ca 10-15 minuter. Ta ut kakorna och låt de svalna på ett galler.
  5. Tips: Det går utmärkt att frysa in degrullarna och förvara dem i frysen upp till en månad innan de ska gräddas.