Kanelkakor
Jättegod småkaka att ha till kaffet!
Räcker till 50 st kanelkakor
50 st kanelkakor
Ingredienser
Så gör du
Mördeg
- 4 ½ - 5 dl vetemjöl
- 1 ½ dl socker
- 200 g margarin går även bra med smör
Kanelkakor
- 1 sats mördeg
- 1 st äggvita
- ½ - 1 dl socker
- 1 msk riven hel kanelstång går lika bra med färdigmalen kanel
Mördeg
Lägg mjölet i en hög på en lätt mjölat arbetsbänk eller i en rymlig skål. Ta inte i allt mjöl från början. Det är svårt att veta exakt hur mycket mjöl man ska ange då för mycket mjöl ger en smulig deg och för lite ger kakor som flyter ut. Det kan vara bra att notera att när kakdegen får vila (ett par timma eller över natten) i kylen så sväller mjölet en aning.
Häll sockret ovanpå mjölet. Tillsätt eventuell smaktillsats. Till mina kanelkakor tillsatte jag två nypor med vaniljsocker. Gör en fördjupning i mjölet.
Hacka eller skär matfettet i mindre bitar. Lägg det i mjölet. Det är bättre att blanda allt med kniv eller matberedare men jag använde mig av händerna i det här fallet. När deger går ihop så plasta in den i plastfolie och låt den gärna vila i kylen några timmar.
Kanelkakor
Kavla ut degen till den är 2 - 3 millimeter tjock och ta ut kakor med ett uddigt mått. Här använde jag mig av en rund pepparkaksform. Pensla sedan rundlarna med uppvispad äggvita. Doppa sedan kakorna i en blandning av socker och kanelstång eller färdigmalen kanel. Jag använde mig utav den sistnämnda. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 175 - 200 grader i 8 - 10 minuter eller tills de fått fin färg. Låt sedan kakorna svalna på galler.
Lycka till!