Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Kex med svart kakao

Receptet för dig som älskar oreos och andra mustiga chokladkakor. Ett enkelt recept på chokladkex som får sin mörka färg av svart kakao. Tips! Gör en smörkräm och lägg mellan två kex för hemgjorda oreokex.

baka.se

Vote
(1)

Räcker till ca 30 st

Räcker till...

ca 30 st

Kategorier
Recepttyp Småkakor

Ingredienser

Så gör du

  • 210 g vetemjöl
  • 25 g Van Houten black intense cacao
  • 15 g kakao "vanlig"
  • 1 krm salt
  • 70 g florsocker
  • 170 g kylskåpskallt smör
  • 1 tsk vaniljpasta
  • 1 msk vatten
  1. Sikta mjöl, de båda kakaosorterna, och florsocker i en bunke. Tillsätt salt och blanda samman.
  2. Tärna smöret och tillsätt i mjölblandningen. Använd fingrarna och nyp ihop till smulor. OBS! Den svarta kakaon färgar av sig mycket - du kommer bli kladdig.
  3. Tillsätt vaniljpasta och så mkt av vattnet så att degen precis går ihop.
  4. Forma degen till en platta och täck den med plastfolie. Låt degen vila i kylen i ca 15 min. Du vill att degen ska bli så fast att den går lätt att kavla.
  5. Sätt ugnen på 180 grader över- och undervärme. Förbered en plåt med bakplåtspapper.
  6. Lägg ett bakplåtspapper på bänken och pudra med kakao. Lägg din deg på pappret. Lägg ett annat bakplåtspapper över och kavla ut degen tunnt, ca 4-5 mm. Använd ett runt mått och stansa ut kakor. Antal kakor beror på hur stor kakstans du använder. Vi fick ut ca 30 st kakor på en sats deg med ett mått på 6 cm i diameter.
  7. Placera kakorna på plåten, de kan ligga ganska tätt. Grädda i ca 13 min.
  8. Tryck lite lätt till kakorna så fort de kommer ut ur ugnen så att ytan blir jämn och fin. Låt kakorna svalna helt.