Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote

Klenätter

Smarrigt och klassiskt till julen. Byt ut cirtonen mot rom eller liknande för att få en annan smak på dem.

scarpan

Vote

Räcker till 25 st

Räcker till...

25 st

Kategorier
Recepttyp Småkakor
Tillfälle Jul

Ingredienser

Så gör du

  • 50 gr smör
  • 2 st äggulor
  • 3 msk socker
  • 1 msk saft av citron
  • 1 1/2 dl vetemjöl
Fritering
  • 1 1/2 dl olja
Garnering
  • florsocker
  1. Smält matfettet i en kastrull.
    Låt matfettet svalna.

  2. Vispa äggulor och socker pösigt, gärna med elvisp.
    Tillsätt matfett, citronsaft och vetemjöl och blanda ihop till en fast deg.

  3. Kavla ut degen till en tunn platta på mjölad arbetsbänk. Skär ut remsor, ca10x3 cm med hjälp av en sporre eller vass kniv. Skär en skåra mitt i remsan och vrid den ut och in.

  4. Hetta upp oljan i en fritös eller stor gryta till 180°C. 
    Fritera ett par klenäterna åt gången i 2-3 min. Ta upp dem med hålslev. Låt kallna på papperskläddgaller.

  5. Sikta över florsocker.