Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(2)

Kolakakor toppade med choklad

Resultatet blir supergoda kakor som smälter i munnen.

Vote
(2)

Räcker till

Räcker till...

Kategorier
Recepttyp Småkakor

Ingredienser

Så gör du

  • 110 g mjukt smör
  • 150 g socker
  • 1 st stor äggula
  • 2 msk standardmjölk (3%)
  • 2 tsk Vaniljextrakt
  • 110 g mjöl
  • 40 g kakako
  • 1/2 tsk salt
  • 1 st stor äggvita lättvispad
  • 1-2 dl hackade hasselnötter
Kolatopping
  • 10-12 st Werther's original karameller
  • 3 msk grädde
Chokladtopping
  • 50 g mörk choklad
  • 1 msk corn syrup eller vanlig sirap
  1. Börja med att hälla socker, smör, äggulor, mjölk och vanilj i en skål.

  2. Vispa tills allt är väl blandat.

  3. Tillsätt mjöl, kakao och salt. Blanda vidare.

  4. Packa in degen i plastfolie och sätt i kylskåpet i cirka 30 minuter. Därefter ska du göra små bollar av degen.

  5. Vispa äggvita lätt i en skål och häll hackade hasselnötter i en annan skål.

  6. Rulla först bollarna i äggvitan och låt de droppa av. Rulla de därefter i hasselnötterna. Pass på så att hela bollarna blir täckta.

  7. Sätt bollarna på en bakpappersklädd plåt. Håll lite avstånd mellan bollarna. Tryck en liten fördjupning i mitten på varje boll. In i ugnen på 180 grader i cirka 12 minuter.

  8. Värm karameller och grädde i en kastrull under omrörning.

  9. Lägg en tesked kolatopping i varje fördjupning på kakorna.

  10. Värm choklad och sirap i mikron i 1 minut. Rör väl. Häll chokladtoppingen i en spritspåse och klipp av ena hörnet. Spritsa chokladen i zickzack mönster över kakorna.