Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Kransekage

En god dansk kaka som man kan forma till olika former om man vill.

anerhe

Vote
(1)

Räcker till 10 st

Räcker till...

10 st

Kategorier
Recepttyp Småkakor

Ingredienser

Så gör du

  • 250 gram marsipan
  • 100 gram socker
  • 1/2 dl äggvita
  • Skär marsipanen i bitar och blanda med socker i mixer eller matberedare, monterad med stålkniv. Kör tills det blandats väl. Man kan också riva marsipanen på rivjärnets grova sida och blanda med sockret. Hetta upp en kastrull med vatten på spisen till vattenbad, sätt ner en kastrull i vattnet och lägg i marsipan-sockerblandningen att värmas. Rör med träsked och vänd massan, så den blir genomvarm (men inte het). Rör också i lite äggvita i taget och ljumma blandningen. OBS ta inte för mycket äggvita, så att massan blir för lös och klibbig. Rör med en träsked så att allt blandas väl. Ta upp och sätt in i kylskåpet 30 minuter. Då går det lättare att forma degen. Sätt ugnen på 200-210 grader. Forma till drygt tumstjocka avlånga kakor, 5-6 cm långa. Det går lättast med vattensköljda händer. Tryck till med tummen från båda sidor så kakan blir lite toppig - då har den rätt form. Lägg på bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 12-14 minuter. Låt kakorna kallna. Rör ut florsocker med lite vatten till en tjock glasyr. Spritsa en tunn S-formad linje på varje kaka.