Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(7)

Kumminskorpor

Goda, små skorpor perfekta till kaffekalaset

ad.notam

Vote
(7)

Räcker till 500 st ca

Räcker till...

500 st ca

Kategorier
Recepttyp Småkakor

Ingredienser

Så gör du

  • 100 g jäst
  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 2 påsar kummin (tot 40g)
  • 3,75 dl socker
  • 1,7 l vetemjöl (ca)
  1. Smula jäste i en bunke. Smält matfett i en kastrull och tillsätt mjölken, ljumma till 37oC och häll den över jästen. Lös upp jästen noga.

    Tillsätt salt, kummin, socker och det mesta av mjölet. Arbeta tills degen släpper bunken. Jäs degen under bakduk ca 20 min. ta upp degen på bakbordet och arbeta in resten av mjölet. Degen skall vara mjuk och smidig men inte kladdig. Dela degen i 3 lika stora bitar och varje bit i 4 delar. Rulla med lätt hand ut varje del till en rulla lika lång som plåten. Lägg 4 rullar på varje smord eller bakpappersklädd plåt. Täck över plåtarna och låt jäsa ca 40 min.

  2. Grädda mitt i ugnen ca 10 min i 200oC. Längderna ska bara bli mycket lätt bruna. Låt dem svalna på galler under bakduk. Dela längderna längsmed och dela dem sedan i 1 ½ cm breda bitar. Lägg halvorna med den skurna sidan uppåt på plåtar och rosta skorporna, en plåt i sänder, i 250oC. Skorporna ska bli gyllenbruna. Passa dem noga så att de inte blir brända. Torka därefter skorporna i 50-100oC i ca 1 timme. Alla plåtar kan stå inne samtidigt vid torkning med luckan på glänt. Ev kan skorporna torkas under natten. Värm då upp ugnen, sätt in skorporna och stäng av värmen. Låt ugnsluckan stå på glänt.