Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Lakritsmakroner med vit choklad och citrontryffel

För den smakmedvetna kommer här en lite modernare kusin till den klassiska Sarah Bernhard- bakelsen!

Vote
(1)

Räcker till 16-18 st

Räcker till...

16-18 st

Ingredienser

Så gör du

Chokladtryffel
  • 1 st Dr. Oetker gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 tsk Dr. Oetker citronarom
  • 200 g vit choklad grovhackad
Lakritsmakroner
  • 200 g mandelmassa
  • 3 dl florsocker
  • lakritsarom efter smak
  • 1 st äggvita
Överdrag och dekoration
  • 200 g vit choklad grovhackad
  • kakaopulver eller Dr. Oetker Saltlakritsflakes
  1. Lägg gelatinbladet i blöt ca 10 min i kallt vatten. Blanda grädde och citronarom i en kastrull och värm tills massan nästan kokar. Ta bort kastrullen från spisen. Ta upp gelatinbladet ur vattnet och rör ned det i grädden. Rör om tills gelatinet löst sig. Häll gräddblandningen över den vita chokladen och rör om tills chokladen smält. Rör till en slät smet. Täck massan med plastfolie och ställ i kylskåpet i minst 4 timmar.

  2. Lakritsmakroner: Riv mandelmassan. Blanda med florsocker, lakritsarom och äggvita i en skål. Knåda till en slät smet och låt vila i kylen i en timme. Sätt ugnen på 175 grader.

  3. Forma mandelsmeten till små kulor, ca 6 cm i diameter. Lägg kulorna på bakplåtspappersklädd plåt. Tryck till kakorna så de blir ca 1 cm tjocka. Grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter tills de får en gyllene färg. Låt svalna på galler.

  4. Vispa den kalla chokladkrämen med elvisp tills den är luftig. Fördela smeten på makronerna med en kniv och gör en liten kupol av choklad. Ställ kakorna i kylskåpet en stund.

  5. Smält chokladen över vattenbad. Ta bort chokladen från plattan innan den smält helt och rör om tills chokladen är slät och har rumstemperatur. Doppa kakorna i choklad så de täcks helt. Pudra ev. lite kakao över kakorna innan de stelnar, eller strö saltlakritsflakes över kakorna om du vill ha extra mycket lakritssmak!