Linzer cookies . . . min barndoms bästa kakorna
De godaste kakorna från min barndom. Behöver inte längta efter längre men j*drans så farliga för figuren.
Varje tugga är som en ny upplevelse. Spröda och mjuka kakor med en doft av vanilj och smör. Super enkelt att göra och super snabbt eftersom man inte behöver låta degen vila kallt innan gräddningen.
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 50 st beroende på hur stora kakor du stansar ut
50 st beroende på hur stora kakor du stansar ut
Ingredienser
Så gör du
- 500 g mjöl
- 75 g brun farin
- 75 g socker
- 2 st ägg mellan stora, hela
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 250 g smör rumstempererat
- 0,5 st citron (rivet skal) ev
- 2 dl sylt att sätta ihop kakorna med
- 2 dl florsocker att sikta över kakorna
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, vanilj och socker luftigt.
Blanda ett ägg i taget. Vispa jämt.
Blanda i sist mjöl och bakpulver till det blir en deg. DEgen kan användas på en gång, behöver inte kylas innan.
Ta en näve av degen och kavla till ca 0,5 cm. Stansa ut med en cutter kakor i önskad forn antingen på bakbordet eller direkt på plåten beklätt med bakplåtspapper.
På hälften av kakorna ska du stansa även mitten men direkt på plåten. (se bilden ovan).
Grädda i mitten av ugnen för ca 10-15 minuter beroende på ugn. Kakorna behöver inte bli bruna.
Låt kakorna svalna ett par minuter på bakplåtspapper innan du lägger dem på ett galler för att kallna helt.
Sätt ihop kakorna, en hel med en hålat, med lite sylt emellan. Sikta över florsocker.