Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(7)

Macroner till Halloween

Recept på små läskiga, men samtidigt söta och väldigt goda macroner som passar perfekt till Halloween eller barnkalaset. 

 

Vote
(7)

Räcker till ca 15 st

Räcker till...

ca 15 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 3 st äggvitor (90 g) rumstempererade
  • 50 g strösocker
  • 200 g florsocker
  • 120 g mandelmjöl
  • en nypa salt
  • Dr. Oetker Hushållsfärg grön eller Gelfärg
Ganache:
  • 100 g mörk choklad med god kvalitet
  • 1 dl grädde
  • ev. lite hackade hasselnötter
  • Läs igenom receptet flera gånger och ta det lugnt med stegen.

    Mal mandelmjölet i en mixer tills det blivit jätte-jätte fint. Blanda med florsocker. Sila genom en tät sil 2 ggr. Vispa de rumstempererade äggvitorna på medelhastighet. När det går att vända bunken upp och ner så är det bra. Sänk tempot på vispningen och häll i strösocker långsamt. Och häll i en nypa salt.

    Vispa till du har fått en hård maräng. Detta kan nog ta ca 5-8 min. Vänd sedan ner mandelmjölet + grön hushållsfärg (gärna gelfärg) eller annan färg i marängen. Vänd mycket försiktigt.

    När smeten blandats ihop så vänder du lite till. Och precis innan den ”rinner” så är den färdig. Det är bättre att den blir för tjock när du häller i den i spritspåsen. För då kan du bara hälla ner den i bunken och vända lite till. Blir den för lös så är det ingen återvändo. Då riskerar de att bli för platta. När du spritsar på bakplåtspapper så ska smeten rinna långsamt ut och bli en platt kaka. Visst, det blir alltid lite toppar när man spritsar, men de ska försvinna inom nån minut. Då vet du att smeten är perfekt. Tänk på att de flyter ut lite så spritsa inte för stora. Ca 3 cm i diam.

    Efter det så slår du plåten i bordet rätt rejält för att få ut ev. luftbubblor. Låt dem torka i ca 30 min. Sätt sedan in dem i ugnen på 150 grader i ca 15 min (beroende på storlek, ta ut en och kolla, om de släpper från pappret är de färdiga.) Ja, de kan se klara ut innan, men tar du ut dem för tidigt så blir de kladdiga. Låt svalna. 

Ganache:
  • Koka upp grädden och häll över chokladen. Låt stå i 2 min. Rör smeten tills den blivit blank och fin. Låt svalna till spritsbar konsistens. Häll i en spritspåse.

    Spritsa på undersidan av en macaron och lägg ihop dem två och två. Lägg ev. på lite hackade nötter innan du lägger ihop dem.

    Förvaras bäst i lufttät burk upp till en vecka i kylen.