Mandelbiscotti med havssalt
Dom här skorporna är lika goda att doppa (japp, dom ska helst doppas!) i en espresso som i glöggen och håller sig länge i en burk med tättslutande lock. Superenkla och snabba att baka också!
Räcker till 40 st
40 st
Ingredienser
Så gör du
- 100 g smör
- 1 dl råsocker (strö)
- 0,5 dl strösocker
- 2 st ägg
- 5,5 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 0,5 msk vaniljsocker
- en nypa flingsalt (havssalt)
- 1,5 dl sötmandel
Sätt ugnen på 200 grader. Rosta mandeln lätt i en torr stekpanna och låt svalna. Rör smör och de båda sockersorterna tills det är mjukt och väl blandat. Rör ned ett ägg i taget. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och flingsalt och tillsätt detta till smör/äggblandningen. Hacka mandlarna lätt och tillsätt även dem. Rör till en jämn smet.
Ta upp degen på lätt mjölad arbetsbänk och knåda den smidig. Degen skall vara lite klibbig i skålen, men med lite mjöl blir den ändå väldigt lättarbetad. Rulla ut degen till 4 längder och lägg på bakpappersklädda plåtar. Platta till längderna med handen.
Grädda i 12-15 minuter. Sänk värmen till 175 grader och grädda ytterligare 15 minuter. Längderna skall vara torra och genombakade när de tas ut. Skär längderna i sneda bitar och låt dem ligga kvar på plåten. Sänk värmen till 100 grader och sätt in plåten igen. Låt skorporna torka i ugnen cirka 10 minuter och låt sedan svalna på galler.