Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(9)

Mördegskakor med citronkristyr

Enkel och festlig småkaka som passar lika bra till påsk som barnkalas. Toppas med hemgjord kristyr och nonpareille.

baka.se

Vote
(9)

Räcker till ca 40 st kakor

Räcker till...

ca 40 st kakor

Kategorier
Recepttyp Småkakor
Tillfälle Påsk

Ingredienser

Så gör du

  • 200 g smör kylskåpskallt skuret i bitar
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 st litet ägg
Kristyr och dekoration
  • 3 dl florsocker
  • 1,5 msk citronjuice
  • 1 msk äggvita
  • nonpareille
  1. Arbeta ihop samtliga ingredienser så fort som möjligt. En matberedare är mycket effektiv till den här sortens degar. Har du ingen matberedare så är rentvättade händer suveräna för att nypa ihop en deg snabbt. För att få en spröd mördeg så är det viktigt att degen inte överarbetas och knådas, utan degen skall precis bara gå ihop.
  2. Ta nu och forma degen till en rulle, forma den gärna lite oval så att kakorna blir äggformade när du skär dem, vira in i bakplåtspapper. Lägg kallt i minst 30 min. Du kan även ha den liggandes i kyl minst en vecka eller släng i frysen och plocka upp vid behov.
  3. Skär sedan ca 1/2-1cm tjocka skivor av rullen och lägg på bakpappersklädda plåtar. Grädda på 175°c ca 8-10 minuter. Under tiden förbereder du kristyren.
  4. Vispa ihop samtliga ingredienser så att du får en relativt tjock vit kristyr, den skall vara trögflytande i konsistensen.
  5. Häll över kristyren i en spritspåse och klipp upp ett litet hål. Spritsa kristyren på dina mördegskakor och strö strössel på omedelbart.
  6. Låt sedan kristyren stelna. Kakorna ska förvaras torrt.