Påskägg
Goda, påskiga småkakor gjorda av mördeg, fyllda med smörkräm och dekorerade med glasyr och strössel.
Räcker till ca 9 - 10 st dubbla småkakor
ca 9 - 10 st dubbla småkakor
Ingredienser
Så gör du
Mördeg:
- 3 dl vetemjöl
- 1/4 - 1/2 dl strösocker
- 75 g smör
- 1 äggula
- (ev. lite vatten)
Smörkräm:
- 75 g mjukt smör
- 2 dl florsocker
- pastafärg eller karamellfärg
- ev. någon smaksättning (koncentrerad saft, essencer eller aromer, kakao, vaniljpulver, citron/lime/apelsinskal
Glasyr
- florsocker + vatten
- karamellfärg eller pastafärg
- Strössel
Mördeg:
Sätt ugnen på 175°c. Häll mjöl och socker i en bunke och blanda om. Skär smöret i små bitar och nyp ihop med fingrarna i mjölet till en smulig deg. Häll i äggulan och ev. vattnet och rör om till en deg som är fast och går att kavla. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Ta ut äggformade kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 - 12 min.
Låt kakorna svalna före du fyller dem.Smörkräm:
Blanda det mjuka smöret och florsockret till en slät smörkräm. Smaksätt ev. smörkrämen och färga den med karamell- eller pastafärg.Glasyr:
Rör florsocker och vatten till en inte allt för lös glasyr, men ändå rinnande (inte hård).
Färga med karamell- eller pastafärg i fina färger.Bred smörkräm på undersidan på hälften av kakorna. Lägg på de resterande kakorna. Bred/ringla över glasyren på kakorna och strö på strössel.