Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(9)

Påskägg

Goda, påskiga småkakor gjorda av mördeg, fyllda med smörkräm och dekorerade med glasyr och strössel.

 

Matilda

Vote
(9)

Räcker till ca 9 - 10 st dubbla småkakor

Räcker till...

ca 9 - 10 st dubbla småkakor

Kategorier
Recepttyp Småkakor
Tillfälle Påsk

Ingredienser

Så gör du

Mördeg:
  • 3 dl vetemjöl
  • 1/4 - 1/2 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1 äggula
  • (ev. lite vatten)
Smörkräm:
  • 75 g mjukt smör
  • 2 dl florsocker
  • pastafärg eller karamellfärg
  • ev. någon smaksättning (koncentrerad saft, essencer eller aromer, kakao, vaniljpulver, citron/lime/apelsinskal
Glasyr
  • florsocker + vatten
  • karamellfärg eller pastafärg
  • Strössel
  • Mördeg:
    Sätt ugnen på 175°c. Häll mjöl och socker i en bunke och blanda om. Skär smöret i små bitar och nyp ihop med fingrarna i mjölet till en smulig deg. Häll i äggulan och ev. vattnet och rör om till en deg som är fast och går att kavla. Kavla ut degen på lätt mjölat bakbord. Ta ut äggformade kakor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 10 - 12 min.
    Låt kakorna svalna före du fyller dem.

    Smörkräm:
    Blanda det mjuka smöret och florsockret till en slät smörkräm. Smaksätt ev. smörkrämen och färga den med karamell- eller pastafärg.

    Glasyr:
    Rör florsocker och vatten till en inte allt för lös glasyr, men ändå rinnande (inte hård).
    Färga med karamell- eller pastafärg i fina färger.

    Bred smörkräm på undersidan på hälften av kakorna. Lägg på de resterande kakorna. Bred/ringla över glasyren på kakorna och strö på strössel.