Pepparkakor
Tips:
Pepparkakorna kan förvaras i plastburk eller plåtburk med lock i 1-2 månader i rumstemperatur eller svalare. De kan också frysas, då håller de sig 3-6 månader.
Räcker till 15 st beroende på strl..
15 st beroende på strl..
Ingredienser
Så gör du
- 300 gram smör
- 5 dl socker
- 1 dl ljus sirap
- 1 msk ingefära malen
- 2 msk kanel malen
- 1 msk kryddnejlikor malen
- 2 tsk bikarbonat
- 2 dl vatten
- 15 dl vetemjöl
Låt smöret bli rumsvarmt. Rör smör, socker och sirap till en jämn smet. Använd gärna elvisp när du gör pepparkaksdegen.
Rör sedan ner ingefära, kanel, kryddnejlikor, kardemumma och bikarbonat. Tillsätt sedan vatten och sist mjölet. Använder du inte elvisp - knåda då in mjölet i degen på ett bakbord.
Låt degen ligga i kylskåp minst 1 dygn insvept i folie.
Tag fram en bit i taget av degen och kavla ut den tunn på ett bakbord. Tag ut kakor med mått och lägg på kalla smorda plåtar eller med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i 200-225 grader i 4-5 minuter.
Kavla ut pepparkaksdegen tunt och använd pepparkaksformar
Lägg pepparkakorna på en smord plåt (eller använd bakplåtspapper) och grädda dem därefter i ugnen.