Skurna Pepparkakor
Räcker till 160 st går bra att halvera
160 st går bra att halvera
Ingredienser
Så gör du
- 1,5 dl vatten
- 4 dl socker
- 300 g smör eller margarin
- 1 dl ljus sirap
- 1 msk malda nejlikor
- 1 msk kanel
- 1 msk ingefära
- 12 dl Kungsörnen Kärnvetemjöl 700 g
- 2 tsk bikarbonat
- 2 tsk mald eller stött kardemumma
- 2 dl mandelspån
Blanda bikarbonat med hälften av mjölet. Koka upp vatten och socker.
Ta av grytan från plattan. Tillsätt sirap, matfett, nejlikor, kanel, ingefära och kardemumma till det varma sockervattnet. Rör till en jämn smet. Rör därefter ner mjölblandningen samt mandelspån. Låt degen vila i kylskåp ca 1 timme.
Forma sedan degen till ca 4 cm tjocka rullar, slå in i plastfilm och platta till dem så att de blir rektangulära. Låt stå i kyl till nästa dag.
Värm ugnen till 200°C. Skär degrullarna med en vass kniv i tunna skivor. Lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar. Grädda dem mitt i ugnen ca 5 minuter. Låt kakorna svalna på plåten och lossa med en stekspade. Förvara pepparkakorna i en tätslutande burk.