Syltkakor
Ibland är de enklaste kakorna de godaste. Barnen får i alla fall inte nog av dessa syltkakor. Favoriten är med hallonsylt. Påminner om hallongrottor. Jag kallar dem tumkakor. Kalla dem vad du vill för dem är naggande goda.
Räcker till ca 30-35 st kakor
ca 30-35 st kakor
Ingredienser
Så gör du
- 240 g rumstempererat smör
- 150 g strösocker
- några droppar mandelessens
- 260 g vetemjöl
- ½ tsk Dr. Oetker bakpulver
- ca 1 dl valfri sylt, marmelad, choklad eller lemon curd att fylla kakorna med
Vispa smör med socker och essens till en krämig konsistens. Blanda i mjöl och bakpulver till en deg. Plasta in degen och kyl för minst 1 timme.
Sätt ugnen på 175º C. Klä en bakplåt med papper. Forma till lika stora bollar, använd en tesked eller matsked beroende på hur stora kakor du vill ha. Ställ dem glest på plåt. Gör en fördjupning med tummen i mitten på varje boll. Vill du ha en mindre fördjupning använder du ett annat finger så klart. Vänd plåten 180º och tryck till i fördjupningen. då blir den rak annars kommer "hålet" att luta åt ena sidan. Kanterna på kakorna kanske spricker lite lätt, ingen fara.
Grädda i mitten av ugnen för ca 9-10 minuter. Ta ut dem snabbt och fyll med önskad fyllning. Marmelad, choklad eller lemon curd är bara ett tips. Grädda för ca 5 minuter till. Låt kakorna inte bli bruna. Låt kallna på galler och strö över ev florsocker eller ringla över smält choklad eller sockerglasyr.