Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(9)

Wienerstänger

Goda klassiska småkakor som du bakar enkelt och rationellt med det här receptet.

Ameera

Vote
(9)

Räcker till 50 st

Räcker till...

50 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

  • 125 g smör eller margarin
  • 0.75 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 3.5 dl vetemjöl
  • 0.5 tsk bakpulver
  • 0.75 dl hallonsylt
Garnering
  • 1 dl florsocker
  • 0.75 msk vatten
  • Låt smöret bli rumsvarmt.

    Rör smör ihop smör och socker. Använd gärna elvisp (som du kan fortsätta använda när du gör kakdegen).

    Tillsätt ägget och bakpulvret och rör till en jämn smet.

    Rör sist i vetemjölet och blanda tills det blir en jämn smet.

    Ställ sedan gärna in degen i kylskåp 30-60 minuter, men man kan hoppa över detta. Men det är lättare att rulla ut degen om den är kall.

    Dela degen i 3 delar och forma dem till en boll som du sedan rullar ut till smala rullar som är lika långa som bakplåten. (Om degen är för kladdig ta lite vetemjöl på fingrarna och bakbordet.)

    Lägg längderna på bakplåtspapper på en bakplåt.

    Gör en fördjupning i mitten av längden. Fyll fördjupningen med sylt (tänk på att använda en sylt som är fast och inte för rinnig, dock är nästan all sylt man köper fast så det är nog mest med egentillverkad sylt man får vara uppmärksam på detta).

    Grädda längderna mitt i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.

    Låt längderna svalna några minuter, de får inte bli kalla innan du breder på glasyren.

    Gör glasyren: Blanda florsocker och vatten och bred över sylten.

    Låt sedan kakorna vila ca 10 minuter tills glasyren stelnat lite (så att den inte rinner ner när du sedan skär). Skär längderna i sneda bitar med en vass kniv medan de fortfarande är lite varma. Låt dem sedan kallna på plåten.

    Förvara kakorna i en burk. De går utmärkt att frysa. Lägg gärna bakplåtspapper mellan kak-lagren i burken så kladdar de inte ihop.