Romtopf
En jättegod efterrätt som smakar och symboliserar sommar. Den ska göras i omgångar varefter bären mognar. Massor med olika smaker som blandas. Det söta från söta bär som jordgubbar och smultron. Det syrliga från syrliga bär som krusbär och vinbär. Det starka från romen. När bären är uppätna kan man ringla såsen över glass eller dricka den som likör. Tar ungefär 3 månader innan den är klar men den som väntar på något gott.....
Räcker till 1 burk romtopf
1 burk romtopf
Ingredienser
Så gör du
- smultron
- jordgubbar
- blåbär
- Röda vinbär
- hallon
- krusbär
- 2 dl socker /liter bär
- 2 dl vit rom /liter bär
Blanda bären med socker och rom och låt stå och safta till sig en stund. Lägg sedan ner dom i en burk. Förvara burken i kylskåpet. Fyll på med flera bär varefter det mognar. När bärsäsongen är över låt burken stå i 3 månader. Romen dricker man som likör eller har som glassås. Bären äter man med vispad grädde.