Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(7)

Ankis Tryffeltårta

Vote
(7)

Fri från

Äggfritt

Äggfritt

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Mördeg:
  • 4 1/2 dl mjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör
Tryffelsmet:
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 uns salt
  • 2 msk socker
  • 500 g blockchoklad (mörk eller ljus)
  • 100 g smör
  1. Hacka samman ingredienserna till mördegen och låt den ligga kallt ca 30 minuter.

  2. Klä en form med löstagbar kant, ca 23 cm i diameter, med mördegen ända upp på kanten. Ställ den i frysen ett tag så glider degen inte ner när den gräddas. Sätt ugnen på 175°.

  3. Grädda i ugnen tills kakan fått färg, ca 20 minuter.
    (Hit kan man förbereda - ställ i frysen. Ta fram och låt tina innan tryffelsmeten hälls i).

  4. Tryffelsmet:
    Häll grädde, salt och socker i en kastrull och låt det koka upp. Ta av från värmen.

  5. Lägg ner blockchokladen i mindre bitar och smöret. Rör och låt det smälta ihop till en jämn smet. Ställ eventuellt tillbaka kastrullen på värmen en stund.

  6. Häll smeten i det avsvalnade pajskalet och ställ i kylskåp minst 3 timmar.
    Det går utmärkt att förbereda tårtan ett dygn i förväg.

  7. Serveringsförslag:
    Lätt vispad grädde och färska bär, t.ex. jordgubbar eller hallon och ev. citronmeliss.