Äppel och kardemumma tårta
En maffig och mäktig tårta. Perfekt för sommarkalaset!
Fri från
Nöt & mandelfritt
Nöt & mandelfritt
Räcker till 10-12 bitar
10-12 bitar
Ingredienser
Så gör du
Tårtbotten
- 4 st ägg
- 4 dl socker
- 4 tsk vaniljsocker
- 200 gram smör smält
- 1 dl mjölk
- 2 tsk bakpulver
- 5 dl vetemjöl
- 1 msk kardemumma detta är bara ca. rekomenderas att smaksätta efter smak.
Äppelkompott
- 2 dl vatten
- 1,5 dl socker
- 3 tsk potatismjöl
- 2 tsk kardemumma
- 2 st äpplen skalade
garnering
- 1,5 liter grädde
- 1,5 st äpplen
- 3 portioner vaniljkräm
Börja med tårtbottnarna, för bästa resultat ska dessa göras dagen innan så de hinner sätta till sej, men det funkar att göra dem samma dag. Vispa ägg och socker rätt så fluffigt, smält smöret och plocka bort det från plattan, häll i mjölken och rör om och häll sedan i blandningen i äggblandningen. blanda vetemjöl, kardemumma, vaniljsocker och bakpulver i en skål och tillsätt sedan lite i taget till den blöta blandningen samtidigt som du vispar, detta gör man för att slippa klumpar i smeten.
smörj en form med löstagbar kant med smör och häll i smeten, grädda sedan i nedre delen utav ugnen i 35-45 minuter i 175 grader.
När du gör äppelkompotten börjar du med att skala och finhacka äpplena. koka sedan ihop alla ingredienserna UTOM potatismjölet. När det kokat upp låter du blandningen sjuda i ca 7 minuter, ta sedan av och låt det svalna en stund.
Blanda ut potatismjölet med lite vatten och rör om (på detta vis undviker du klumpar) Häll i potatismjöl och vatten blandningen i kompotten och var snabb med att röra om. ställ in i kylen och låt svalna.
Innan du börjar med garneringen, blanda vaniljkrämen. Jag använder vaniljkrämspulver som man blandar med mjölk. Ställ in vaniljkrämen i kylen och låt den sätta till sej. Nu kan du börja vispa grädden.
Nu är det dags att bygga ihop tårtan! Börja med att lägga fram första botten, på den lägger du vaniljkräm först och sedan grädde ovanpå. Se till att stryka ut grädden till en jämt yta. Ta fram mitten botten, på den lägger du rikligt med äppelkompott, lägg sedan på mitten botten på den första botten och när den är på plats lägger du på grädde och åter igen, stryk ut grädden till en jämn yta.
Nu lägger du på den sista tårtbotten och trycker ihop tårtan en aning så den blir stabil och rak. Stryk in tårtan med grädde, du behöver bara ett tunnt lager då den ska kläs en gång till med grädde sen. När du klätt tårtan ställer du upp den på en tårtbricka eller tårtfatet du tänkt servera den ifrån. Nu behöver du en krusad kanttyll, liten eller stor spelar ingen roll, jag använder mej utav båda, men på bilden har jag använt en liten. Spritsa grädde runt hela tårtans kanter.
Lägg på äpplena uppe på tårtan i önskad mängd och spritsa sedan en rosettrad runt äpplena med en krusad tyll. som the final touch har jag siktat på lite kanel ovanpå tårtan.