Ingredienser
Så gör du
Tårtbottnar:
- 12 st ägg
- socker
- mjöl/potatismjöl
- 3 tsk Dr. Oetker bakpulver
- 1 msk Dr. Oetker vaniljsocker
Tropisk mousse:
- 4 st passionsfrukter
- 4 st inlagda persikohalvor
- 1,5 dl florsocker
- 200 g Philadelphiaost
- 7 st Dr. Oetker gelatinblad
- 6 dl grädde
- hallonsylt
Smörkräm:
- 300 g rumsvarmt smör
- 6 dl florsocker
- 2 msk kokande vatten
- 2 msk Dr. Oetker vaniljsocker
Tårtbottnar:
Sätt ugnen på 175 grader.
Häll upp äggen i ett stort ölglas. Måtta i ett likadant glas upp samma mängd socker och i ett tredje glas hälften mjöl/hälften potatismjöl. Vispa ägg och socker pösigt, gärna i en maskin pga mängden. Rör ner bakpulver och vaniljsocker i mjölblandningen och sikta ner det i äggsmeten. Blanda försiktigt till smeten är fin och fördela sedan i formar enligt nedan.Formen på tårtan får man till genom att fylla tårtan upp och ner i skålar så man behöver ingen specialform för att få till det. (se bild). Skålen jag använde till magen hade ett innermått på 23 cm och skålarna till brösten ca 12 cm. Testa att sätta ihop skålarna så att proportionerna stämmer. Tårtbottnarna gräddade jag i tre formar med storlekarna 10 cm, 15 cm och 25 cm. I den minsta formen hade jag lite mindre smet (ca 3 cm) så den gick att dela i två delar och i den på 15 cm lite mer (fyllde den nästan upp till kanten och hade bakplåtspapper runt innerkanten så den kunde växa uppåt utan att svämma över) så den gick att dela i fyra delar. Resten av smeten hällde jag i den stora formen.
Grädda i 175 grader långt ner i ugnen. Lilla formen ca 15 minuter och de två störreformarna ca 35-40 minuter. Kolla med sticka så bottnen är färdig, stickan ska inte bli kladdig.
Låt svalna.
Tropisk mousse:
Mixa persikorna med en stavmixer. Skrapa ur passionsfrukterna och blanda med persikorna. Blanda hälften av mixen med philadelphia och florsocker.
Blötlägg gelatinbladen enligt anvisningarna på förpackningen och vispa grädden. Smält gelatinbladen i resten av fruktmixen på låg värme tills de lösts upp helt. Låt svalna en stund och blanda ner i philadelphian.
Blanda till sist ner den vispade grädden. Låt stelna en stund i kylskåpet innan du fyller tårtan.Dela bottnarna enligt anvisning ovan. Den stora bottnen delas i tre delar. Klä skålarna med plastfolie. Börja med att lägga de minsta bottnarna i de två små skålarna och en stor botten i den stora skålen. Bred på hallonsylt occh fyll upp med mousse. Lägg på nästa omgång bottnar och upprepa. Lägg till sist på de bottnarna som ska vara botten på tårtan. Ställ i kylen, gärna över natten.
Vänd upp kakorna på en stor tårtbricka (en bit kartong inklädd i folie fungerar bra) och spackla allt med smörkräm.
Smörkräm:
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt det kokande vattnet lite i taget och fortsätt vispa i totalt 10 minuter.
Täck tårtan med marsipan eller sugarpaste och dekorera enligt eget tycke och smak med blommor, pärlor, strössel eller kristyr. Jag skar ut ett litet fotavtryck i sugarpaste och la under ”klänningen”. ”Brösten” Täckte jag först med ett lager hudfärgad sockerpasta och sedan draperade jag överdelen av klänningen ovanpå det.
Jag använde lite mindre än 1 kg sugarpaste totalt både till att täcka och dekorera.