Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(1)

Blåbärsmoussetårta till Påsk

Vote
(1)

Räcker till 1 rund tårta 10 bitar

Räcker till...

1 rund tårta 10 bitar

Ingredienser

Så gör du

Ingredienser Chokladbotten (4 bottnar)
  • 4 3/4 dl socker
  • 4 dl mjöl
  • 1 3/4 dl svart kakao
  • 2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl buttermilk 1 msk vitvinsvinäger + 2,4 dl mjölk, låt stå 5 minuter
  • 2 1/2 dl kokt vatten neutral i smaken
  • 1 1/4 dl olja
  • 1 tsk vanilj
Ingredienser Blåbärsmousse
  • 200 g frysta blåbär
  • 4-5 msk socker
  • 3 tsk gelatin
  • 2 msk kallt vatten
  • 5 dl vispgrädde
Dekoration:
  • små chokladägg
  • vit eller färgad Candy Melts stora chokladknappar som smälter och stelnar snabbt
  • rosa och vit sockermassa forma till kaninrumpa och tassar. Finns även att köpa färdig kanin. Man kan även dekorera hela tårtan med chokladägg
Ingredienser Chokladbotten (4 bottnar)
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered bakformarna. Jag använder alltid bakformar i aluminium. Olja och mjöla formarna och klä botten med bakplåtspapper.

  2. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Häll i äggen, olja, butermjölk och vispa till en jämn smet. Häll i kokt vatten lite i taget under fortsatt vispning. Smeten blir väldigt rinnig så var försiktig så inte hela köket bara blir choklad.

  3. Fördela smeten lika i formarna och grädda i mitten av ugnen i ca 30-35 minuter. Prova att kakan är klar med den tandpetare.

  4. Låt bottnarna kallna på galler under en kökshandduk. Den tre bottnarna som blir över kan frysas in och användas vid nästa tårtbak.

Ingredienser Blåbärsmousse
  1. Koka blåbär med socker och låt sjuda i 10 minuter. Mosa bären och sila bort kärnor och skal. Låt purén kallna till rumstemperatur.

    Den kan med fördel göras en eller två dagar innan och förvaras i kylskåp.

  2. Blanda gelatin med kallt vatten och låt stå i ca 5 minuter. Vispa grädden mellanhård.

  3. Smält gelatinet i micro i ca 15 sek och blanda i blåbärspurén. Vänd purén i grädden och blanda väl. 

Montera tårtan:
  1. Lägg chokladbotten på ett tårtfat. Sätt en tårtring runt botten. Tårtringen ska vara någon cm större.

  2. Lägg mousse runt om, mellan ringen och chokladbotten för att fylla alla tomma hål imellan. Häll i hela moussen och släta till ytan. Ställ tårtan med moussen kallt att stelna. 

Dekoration:
  1. Börja med chokladen. Lägg 4 eller 5 Candy Melts på bakplåtspapper på en tallrik och smält i micron, ca 20 sekunder åt gången.

  2. Med baksidan av en tesked eller liten spatula dra över varje chokladknapp till önskad bredd och längd. Jag ville göra som ett staket runt tårtan. 

  3. När chokladen har kallnat, lägg den runt tårtan. Är de för långa bryt lite ojämt. krossa några av äggen lite slarvigt och lägg dem runt kanten. Min kanin hamnade i mitten och har stuckit hela huvudet i moussen i sitt letande efter morötter.

Chokladdekorationer

Dr Oetker chokladdekoration, nummer och bokstäver