Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(14)

Champagne Nyårstårta

En lyxig Nyårstårta med det lilla extra! Vispad vaniljpannacotta, hjortronkompott, saltkaramell, marängsmörkräm och brynt smörbottnar med champagnesockerlag.

baka.se

Vote
(14)

Räcker till 12 pcs

Räcker till...

12 pcs

Kategorier
Recepttyp Tårtrecept

Ingredienser

Så gör du

Smörbottnar
  • 200 g smör
  • 1 dl mjölk 3%
  • 6 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl farinsocker
  • 6 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
Champagnesockerlag
  • 1 dl vatten
  • 1 dl champagne eller torrt mousserande vin
  • 1 dl strösocker
Vaniljpannacotta
  • 3 st gelatinblad
  • 5 dl vispgrädde
  • 5 msk strösocker
  • 1/2 msk vaniljpaste
Hjortronkompott
  • 225 g tinade hjortron
  • 1 dl syltsocker med pektin
  • 1 tsk vaniljpaste
Saltkaramell
  • 75 g brynt smör
  • 3/4 dl ljus sirap
  • 1/2 dl flytande glykos
  • 1 1/2 dl vispgrädde
  • 3/4 dl ljus muscovadosocker
  • 1 tsk flingsalt alt. ½ tsk bordssalt
Marängsmörkräm
  • 5 st äggvitor
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 250 g rumstemprerat smör
Smörbottnar
  1. Sätt ugnen på 175 grader över- och undervärme.
  2. Använd en springform som är 20 centimeter i diameter. Kläm fast bakplåtspapper i bottnen på formen och smöra kanterna med smör. Dela sedan ett bakplåtspapper på mitten och längden och klä väggarna i formen med detta. Bakplåtspappret ska vara högre än kanten på formen för då ger det stöd till att bottnen kan bli hög i ugnen.
  3. Tag fram en kastrull och bryn smöret tills det fått en bärstensfärg och slutat bubbla, rör om hela tiden. Häll över smöret i en skål och tillsätt mjölken, låt svalna.
  4. Vispa ägg, strösocker och farinsocker till en luftig konsistens i minst 5-10 minuter med en elvisp eller köksasssitent.
  5. Lägg vetemjöl, bakpulver och salt i skål. Sikta ner detta i äggsmeten. Vispa snabbt ihop till allt blandats.
  6. Tillsätt det brynta smöret och mjölken och vänd ner med en slickepott till en jämn smet.
  7. Häll i smeten i formen och grädda bottnen längst ner i ugnen i 55 till 60 minuter. Känn efter med en sticka, den ska vara torr.
  8. Ta ut kakan och låt sen svalna i formen. Skär bort en liten del av botten och toppen för att få bort eventuellt torra delar. Dela kakan i tre lika stora delar, cirka 2 till 2,5 centimeter är en bra tjocklek på varje botten.
Champagnesockerlag
  • Lägg alla ingredienser i en kastrull. Koka snabbt upp till sockret smält. Tag bort från plattan och lägg i en skål för att svalna helt.
Vaniljpannacotta
  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i minst 5 minuter.
  2. Koka upp vispgrädde, strösocker och vaniljpaste. Ta bort från plattan.
  3. Krama ur gelatinbladen från vattnet och rör ner i den varma grädden.
  4. Häll i en form och låt svalna i rumstemperatur en stund. Ställ sedan i kylen i minst 5 timmar.
  5. Precis innan montering: vispa upp pannacottan med elvisp och lägg i en spritspåse.
Hjortronkompott
  • Lägg allt i kastrull och koka i cirka 5 minuter. Häll över kompotten i en skål och låt svalna helt.
Saltkaramell
  1. Lägg smöret i en kastrull och bryn smöret tills det fått en bärstensfärg och slutat bubbla, rör om hela tiden.
  2. Häll över smöret i annan kastrull. Lägg i ljus sirap, flytande glykos, vispgrädde, ljust muscovadosocker och flingsalt.
  3. Koka upp under så lite omrörning som möjligt till 112 grader, använd en termometer.
  4. Häll över karamellen i en skål och låt svalna.
  5. Lägg karamellen i en spritspåse.
Marängsmörkräm
  1. Lägg äggvitorna och strösocker i värmetålig och fettfri skål.
  2. Ställ skålen över ett vattenbad och värm till 65 grader under kontant omrörning med en handvisp. Sockerkristallerna ska försvinna och den ska bli vit och seg i konsistensen.
  3. Vispa sedan marängen med elvisp eller med hjälp av köksassistenten tills den svalnat helt. Den måste svalna helt annat kommer smöret att smälta och smörkrämen bli lös.
  4. Klicka i rumsvarma smöret litet i taget under tiden du vispar. Skulle den skära sig så kan det hjälpa att vispa på hög hastighet en stund. Viktigt är att smöret har är helt rumstemprerat.
  5. Vänd runt lite med slickepott och lägg i två spritspåsar. Lägg cirka 2 dl marängsmörkräm i en spritspåse för att dekorera toppen av tårtan med. Lägg resterande i en spritspåse för att täcka tårtan.
Montering
  1. Tag en botten och fukta lite lätt med champagnesockerlagen.
  2. Spritsa ytterkanten i två cirklar intill varandra med den vispade vaniljpannacottan och lägg hjortronkompotten i mitten och innanför vaniljpannacottan.
  3. Lägg på en botten och fukta lite lätt med champagnesockerlagen.
  4. Spritsa ytterkanten i två cirklar intill varandra med den vispade vaniljpannacottan och spritsa den salta karamellen i mitten och innanför vaniljpannacottan.
  5. Tag den sista botten och fukta lite lätt med champagnesockerlagen.
  6. Spritsa den stora delen av marängsmörkrämen runt tårtan. Använd en spatel för att fördela och dra raka kanter.
  7. Spraya eventuellt tårtan med ätbar guldfärg.
  8. Lägg strössel mot kanterna av tårtan, använd handen för att försiktigt fästa dem. Ställt tårtan på en plåt undvika att strösslet kommer lite överallt.
  9. Spritsa resterande del av marängsmörkrämen på toppen av tårtan.
  10. Dekorera med chokladkulor från Dr. Oetker, tomtebloss i siffror alt. ”Happy New Year” skylt, dekorationspinnar i guldiga stjärnor, glitterdust i guld och eventuellt lite av det resterande vita strösslet.
  11. Förvara tårtan i kylen. Ta ut tårtan 45-60 minuter innan servering för att få rumstemperatur.