Chokladkaka med kolasås och marsipantäcke
En elegant tårta som är riktigt mastig.
Räcker till 1 st chokladtårta
1 st chokladtårta
Ingredienser
Så gör du
- 3 st ägg
- 3 dl socker
- 100 gram smält smör
- 3 msk kakao
- 75 gram smält choklad
- 2,5 dl vetemjöl
Kolasås
- 1 dl sirap
- 1 dl grädde
- 1 dl strösocker
- 30 gram smör
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 nypa salt
Vispa ihop alla ingredienser till en smet. Häll i en smord form och grädda i ugnen i ca 20-25 min. Den ska va lite kladdig. Ta ut och låt svalna.
Kolasås
Koka grädde, sirap och socker i en kastrull. Koka tills den tjocknat litegrann (tar ca 5-10 min). Ta bort från plattan och häll i övriga ingredienser. Låt svalna.
Ta ca 100-200 gram marsipan och kavla ut rätt så tunt. Skär ut den rund efter formen på kakan. Gör ev en ros och blad. Vispa 2 dl grädde och häll i en sprits med en rund tyll. (jag hade en 8 men det går bra med större) Såhär ska tårtan läggas ihop: 6. Ev. kakao på 5. Spritsad grädde 4. Tunt lager grädde 3. Kavlad marsipan 2. Kolasås 1. Chokladbotten
Lycka till!!!