Chokladtårta
Mastig chokladtårta för alla chokladälskare. Servera gärna med bär och vispad grädde.
Räcker till 12 Tårtbitar
12 Tårtbitar
Ingredienser
Så gör du
Till en kaka på 24 cm
- 250 g mörk choklad av god kvalité
- 250 g smör
- 6 st ägg
- 2½ dl strösocker
- 1 dl vetemjöl
Glasyr
- 200 g smör
- 200 g mörk choklad
- 1½ dl honung, av den fasta sorten
Till en kaka på 24 cm
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa formen och hacka sedan chokladen fint. Smält smöret och häll det över chokladen och rör till en slät massa. Vispa ägg och socker vitt och pösigt och blanda det sedan med chokladen. Sist siktar du ner mjölet i smeten och rör om. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter (detta kan variera ganska starkt från ugn till ugn). Kakan får inte stelna i mitten, den ska vara ganska så lös. När ytan börjar spricka är den klar! Låt sedan kakan svalna helt innan du brer på glasyren.
Glasyr
Finhacka chokladen. Smält smöret och häll det över chokladen och rör till en slät massa. Tillsätt honungen och fortsätt röra till en en slät och fin massa. Nu är glasyren ganska rinnig, låt den stelna till den är bredbar. Sen är det bara att bre på den över hela kakan. Det blir rätt mycket glasyr, jag brukar bre på i flera omgångar så det blir ett riktigt tjockt och härligt lager! Sen är det bara att dekorera med bär eller vad man nu vill ha på!