Logga in för att favoritmarkera
Länk kopierad till urklipp!
Kopiera länk till urklipp
Flaggad som olämpligt
Chokladtårta
Recept på en smakrik och magisk god chokladtårta. Här har vi använt oss utav Dr. Oetker Tårtmousse choklad som både fyllning i tårtan och att spackla tårtan med. Vilket är både smidigt och gott! Tårtan passar utmärkt som påsktårta men även till andra högtider.
Räcker till 10 pcs
Räcker till...
10 pcs
Recepttyp
Tårtrecept
Tillfälle
Påsk
Ingredienser
Så gör du
Chokladbotten
- 2 st Ägg
- 2,5 dl Socker
- 1 dl Olja
- 3 dl Vetemjöl
- 1,5 dl Kakao
- 1 msk Dr. Oetker Vaniljsocker
- 0,5 tsk Salt
- 2 tsk Dr. Oetker Bakpulver
- 1,5 dl Naturell grekisk yoghurt eller gräddfil
- 1,5 dl Starkt kallt kaffe
- 1,5 dl Aprikosmarmelad att pensla bottnarna med
Chokladmousse
- 3 fp Dr. Oetker Tårtmousse chokladsmak
- 7,5 dl Mjölk gärna 3% fetthalt
Dekoration
- Dr. Oetker Nonpareille
- Små maränger
- Citrontimjan
Chokladdekoration
- 100 g Choklad ca 55% kakaohalt
- Tårtplast
- Dr. Oetker Nonpareille
Chokladbotten
- Sätt ugnen på 175°c varmluft och förbered en form som är ca 20cm/diameter.
- Vispa ihop ägg och socker luftigt och poröst. Vänd ner oljan, yoghurt och kaffet.
- Ta en ny bunken och blanda ihop samtliga torrvaror som du sedan siktar ner i smeten. Vänd runt allt så du får en slät smet utan klumpar.
- Häll smeten i formen och grädda i ca 55-60 min. Kontrollera med teststicka att den är klar då alla ugnar varierar sig.
- Låt svalna.
- Dela tårtbotten i fyra tunna delar och pensla sedan med ett tunt lager av aprikosmarmelad. Ta inte för mycket marmelad, då glider tårtan isär när du monterar den. Pensla bara såpass mycket att det går in i botten och ger god smak och extra saftighet.
Chokladmousse
- Vispa ner pulvret från påsarna i kall mjölk. Vispa ett par minuter så att moussen tjocknar.
- Fördela moussen mellan bottnarna i jämna lager. Stryk även moussen runt omkring tårtan. En spatel, lång smal kniv eller tex en degskrapa underlättar för att stryka ut moussen jämt.
- Ställ i kyl ett par timmar så att tårtan sätter sig ordentligt.
Dekoration
- Dekorera gärna med Dr. Oetker Nonpareille, små maränger och citrontimjan eller utifrån eget tycke och smak utifrån säsong.
Chokladdekoration
- Temperera chokladen.
- Bred sedan ett tunt lager choklad på lite tårtplast.
- För randig effekt - dra med en gaffel så att det bildas mönster i chokladen.
- Forma sedan tårtplasten över ett cylinderformat föremål som en kavel t.ex.
- Strö över strössel och låt sedan ligga tills den har stelnat helt.
- Lossa tårtplasten försiktigt och dekorera sedan tårtan med din skapelse.