Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(7)

Citron- och jordgubbstårta

Ett recept på en underbar påsktårta med goda smaker av citron och jordgubb. Med hjälp av maräng och strössel blir den även väldigt fin att titta på. Det sägs ju faktiskt att man äter med ögonen.
Vote
(7)
Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten
  • 4 st Ägg
  • 2 dl Socker
  • 1 dl Mjöl
  • 1 dl Potatismjöl
  • 1 tsk Bakpulver
  • 1/2 tsk Dr. Oetkers citronarom
Citronmousse
  • 320 g Lemoncurd
  • 4 st Dr. Oetkers gelatinblad
  • 5 dl Vispgrädde
  • 1 tsk Taylor & Colledge vanilla paste
Jordgubbsmousse
  • 1 fp Dr. Oetkers cake mousse jordgubb
  • 2,5 dl Mjölk
Dekoration
  • 3-4 dl Vispgrädde
  • Dr. Oetkers perfect meringues mix
  • Dr. Oetkers gel färg
  • Dr. Oetker strössel
Tårtbotten
  • Vispa ägg och socker riktigt fluffigt (det skall bli helt vitt). Blanda ihop alla torrvarorna i en separat bunke, Sikta sedan ner dem i äggvispet . Tillsätt citronarom. Vänd runt varsamt så att luften från äggvispet bevaras. När du har en klumpfri smet så häll i smord och bröad springform som är ca 20-23 cm i diameter . Grädda på 175°c ca 30-40 min ( kolla med teststicka).
Citronmousse
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Häll upp lemoncurden i en kastrull och värm på svag värme. Använd visp så att den blir slät, smidig och klumpfri. Smält ner gelatinbladen I den varma lemoncurden och rör om, ställ åt sidan att svalna lite. Vispa grädde medelhårt och tillsätt vaniljpastan. När lemoncurden håller ca 20-25 °c så tar du lite av den vispade grädden och vispar ner i lemoncurden. Vänd sedan ihop med resterande grädde så att det blir väl blandat.
Jordgubbsmousse
  • Vispa ihop enligt instruktionerna på påsen.
Montering av tårtan
  • Dela tårtbotten i 3 delar. Använd nu formen som du bakat den i. Börja med lägga i första tårtbottendelen. Fyll nu på ca 2/3 av citronmoussen. Fortsätt med nästa lager tårtbotten. Bred på ca 1,5 dl fast Jordgubbssylt. På sylten så lägger du på all jordgubbsmousse. Lägg på sista lagret tårtbotten, och avsluta med resterande citronmousse. Ställ i kylen minst 4 timmar ( gärna över natten) så att gelatinet hinner sätta sig.
Dekoration
  • Tag ut tårtan ur springformen. Stryk ut grädde jämt över tårtan. Lättast är att först spritsa upp på kanterna, och sen stryka ut jämt med spackelspade. Fördela sedan strössel upp på kanterna. Fördela ut maränger på toppen och avsluta eventuellt med lite mer strössel