Hoppa till huvudinnehåll
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(11)

Citronmoussetårta med blåbärsfyllning och havrebotten

Dax att fira student? Eller nationaldagen? Eller bara fira livet? Denna ljuva tårta med somriga smaker med krispig botten är ett perfekt recept att plocka fram när något viktigt ska firas!

baka.se

Vote
(11)

Räcker till 1 st

Räcker till...

1 st

Kategorier

Ingredienser

Så gör du

Botten
  • 125 g Start Musli havre naturell
  • 30 g smält smör
Blåbärsfyllning
  • 125 g blåbär
  • 1 msk citronsaft
  • 0,25 dl socker
  • 0,25 tsk gelatinpulver
Citronmousse
  • 4,5 dl grädde
  • 1,25-1,5 dl citronsaft (3-4 citroner)
  • 1,25 dl socker
  • citronzest från 2-3 citroner
  • 1 tsk vaniljpasta
  • 2,25 tsk gelatinpulver
Botten
  • Mixa Starten fint och blanda med smält smör. Lägg blandningen i form, 16 cm, med avtagbar botten, som du klätt med bakplåtspapper. Klä även kanterna med bakplåtspapper eller tårtplast för att enklare få loss botten. Tryck ut botten jämt och ställ i frysen för att stelna.
Blåbärsfyllning
  • Blötlägg gelatinet enligt anvisningen på förpackningen. Koka upp blåbär, citronsaft och socker. Ta kastrullen sedan från värmen och låt gelatinet smälta i den varma blåbärsblandningen. Låt fyllningen stelna i kylen innan du brer ut den över startbotten. Ställ tillbaka formen i frysen och låt frysa helt.
Citronmousse
  1. Blötlägg gelatinet enligt förpackningen. Tvätta citronerna noga, riv skalet fint och pressa ur saften. Koka upp citronsaften och sockret. Ta av kastrullen från plattan när sockerkristallerna har löst sig. Låt gelatinet smälta i den varma vätskan och låt sedan svalna. Vispa grädden men inte för hårt. Blanda i den avsvalnade citronblandningen och tillsätt sedan citronzest. Här kan du styra lite hur stark citronsmak du önskar i moussen genom att ta mer eller mindre citronzest. Om du önskar lite skarpare gul färg på moussen kan du även tillsätta lite gul färg.
  2. Klä botten av en 18 cm stor form, klä även in kanterna med bakplåtspapper eller tårtplast. Ta loss Startbotten och lägg den i mitten av formen och fyll sedan på med citronmousse. Se till att moussen kommer ner ordentligt på sidorna. Om du vill kan du spara lite mousse som du sedan gjuter i silikonformar. För att få bort luftbubblor kan du knacka på/slå formarna mot bänkskivan. Ställ in i frysen i minst 5 timmar eller över natten.
Dekoration
  • Ta ut tårtan ur frysen och lossa den från formen. Dekorera tårtan på valfritt sätt med tex mousse, vit choklad, citron och blåbär. Använder du silikonformar var noga med att förvara dem i frysen tills det är dags att dekorationerna tårtan för att få snyggast resultat.