Hoppa till huvudinnehåll
Om oss

Logga in / Skapa konto

Sök
Logga in för att favoritmarkera
Flaggad som olämpligt
Vote
(3)

Citrontårta

Recept på ljuvlig tårta med lemoncurd, marängsmörkräm och dekoration av spröda fina maränger. Tårtan tar ca 120 minuter att baka.
Vote
(3)

Räcker till 8 pcs

Räcker till...

8 pcs

Kategorier
Recepttyp Tårtrecept

Ingredienser

Så gör du

Tårtbotten
  • 5 st ägg rumsvarma
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk Dr. Oetker Bakpulver
  • 3 dl vispgrädde till montering
Lemon curd
  • 2 st citroner saften
  • 1 st citron det rivna skalet
  • 3 st äggulor
  • 1 dl strösocker
  • tsk majsstärkelse
  • 50 g smör
Marängsmörkräm
  • 125 g rumsvarmt smör
  • 3 st äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1 msk lemoncurd
Maränger
  • 1 fp Dr. Oetker Perfect Meringues
  • 0,75 dl vatten
  • Dr. Oetker gelfärg rosa och gul
  1. Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker vitt och luftigt med en elvisp. Sila ner mjöl och bakpulver och rör försiktigt om med en slickepott. Se till så att alla mjölklumpar försvinner. Häll över smeten i en smörad rund springform (ca 20 cm i diameter). Grädda i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Tag ut kakan och känn efter med en sticka att den är genomgräddad. Fastnar inte smet på stickan är kakan klar. Låt svalna på ett galler.
  2. Lemon curd: Tvätta av citronerna noga. Koka ihop citronsaft, citronskal, socker och äggulor i en kastrull på medelvärme. Rör ner smöret och majsstärkelse blanda till en jämn smet. Tag åt sidan och låt stå i ca 15 minuter.
  3. Marängsmörkräm: Häll äggvitor och socker i en värmetålig bunke eller skål. Sätt bunken ovan ett vattenbad. Se till att vispa hela tiden fram tills att sockerkristallerna har löst upp sig. Tag åt sidan. Fortsätt att vispa med en elvisp. Börja vispa på en låg hastighet och öka successivt. Vispa tills det har blivit en vit och fluffig konsistens. Sluta vispa när smeten har svalnat, efter uppskattningsvis 7 minuter. Tillsätt sedan smöret lite i taget och vispa ytterligare i några minuter med elvisp. Rör till sist ner lemoncurd.
  4. Maränger: Sätt ugnen på 100° varmluftsugn. Vispa pulvret och vatten med en elvisp på låg hastighet och öka sedan successivt. Vispa i ca 3 minuter tills det har blivit en fluffig och stel maräng. Förbered tre spritspåsar med olika tyllar. Lägg en klick rosa gelfärg i en av spritspåsarna och gul gelfärg i den andra. Häll över marängsmeten i spritspåsarna och spritsa ut små maränger på en ugnsplåt klädd i bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen i ca 60 minuter. Tag ut och låt marängerna kallna.
  5. Montering: Dela kakan i tre lika stora delar innan montering. Spritsa en kant med uppvispad grädde på nedersta tårtbotten och bred ut ett lager med lemoncurd i mitten. Lägg på den andra tårtbotten och upprepa samma sak igen och avsluta med sista tårtbotten. Klä in tårtan i marängsmörkräm och se till att den får ett jämnt och fint lager. Garnera till sist med marängerna och fäst dem längs med kanten och på toppen av tårtan. Klart för servering.